UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Istituto_Italiano_Belgrado

Drugi Dan italijanskog dizajna (Italian Design Day 2018), inicijativa koju promoviše Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije u saradnji sa Ministarstvom kulture i turizma, Trijenaleom u Milanu, Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu ICE, Salonom nameštaja u Milanu, Asocijacijom za industrijski dizajn, Fondacijom “Kompaso d’oro” i Fondacijom Altagamma, biće održan 1. marta 2018. godine s ciljem da se obeleži izvanrednost italijanskog dizajna u svetu kao značajnog sektora italijanske kulture i privrede.

U ovu inicijativu biće uključeno 100 “ambasadora” italijanske kulture (dizajneri, preduzetnici, novinari, kritičari, komunikatori, profesori…) koji će u preko 100 gradova širom sveta govoriti o odnosu između dizajna i održivosti.

Povodom drugog izdanja Dana italijanskog dizajna Italijanski institut za kulturu u Beogradu organizuje okrugli sto o savremenom dizajnu koji će se održati u četvrtak 01. marta 2018. godine, u 18.00 časova na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Na ovom okruglom stolu učestvovaće arhitekta Frančesko Freza (Francesco Fresa) iz studija Piuarch iz Milana, koji će se naći u ulozi “Ambasadora italijanskog dizajna”, arhitekta dr. Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, inženjer Danilo Franki (Danilo Franchi) iz Energo group-a, arhitekta Tijana Đorđević, arhitekta automatizacije zgrada iz 2G Srl u Milanu i arhitekta dr Zoran Đukanović sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu u ulozi moderatora.

Oslanjajući se na sopstvena iskustva i različite individualne poglede oni će diskutovati o odnosu između dizajna i održivosti u ekonomskom, društvenom i ambijentalnom smislu. Cilj je da se istraži šta svet projektovanja može da pruži kao poseban doprinos uvažavanju prirode i ljudskog bića.

Dobrodošli!


Prvo izdanje Dana italijanskog dizajna 2017:
Dan italijanskog dizajna: okrugli sto o savremenom dizajnu (02. mart 2017.)

Piuarch_Gucci_Headquarters_Milan_opt

Piuarch studio: Gucci Headquarters in Milan | Foto © Andrea Martiradonna

Manifestacija Dan italijanskog dizajna doživela je veliki uspeh 2017. godine i zabeležila prisustvo od oko 20.000 stručnjaka za dizajn u preko 100 gradova u svetu u kojima je ona održana.

Dan italijanskog dizajna 2018. u izvanrednoj je harmoniji sa temom ”Broken Nature: Design Takes on Human Survival”, odabranom za Međunarodnu izložbu XXII Trijenala u Milanu (La Triennale di Milano) koja će se održati od 01. marta do 01. septembra 2019. godine.

Politike održivosti danas centralna su tema kako u akcijama Vlada tako i u opredeljenjima privatnog sektora, a Italija, kao svetski lider u oblasti dizajna sa fakturisanim prihodom od oko 32 milijarde evra, predstaviće ideje, projekte i kvalitetna rešenja promovišući jednu međunarodnu debatu kao uvod u Trijenale 2019 i polaznu tačku za Expo 2020 Dubai: “Connecting minds, Creating the Future” čija je osnovna tema upravo ona o održivosti.

Italijanski dizajn karakteriše stalno obnavljanje tema i shema zahvaljujući kreativnosti autora i podsticajima klijenata. Inventivnost i originalnost u projektovanju, kvalitet upotrebljenih materijala, brižljiva izrada predmeta, proizvodni proces koji vodi računa o životnoj sredini, o onom ko izrađuje te proizvode kao i onom ko će ih koristiti, zatim vrlo visok nivo grafike pakovanja i reklame jesu one karakteristike koje su italijanski dizajn učinile čuvenim, prestižnim i prepoznatljivim u svetu.

Piuarch_IDF_Habitat_Headquarters_Champigny-sur-Marne_opt

Piuarch studio: IDF Habitat Headquarters | Foto © Sergio Grazia – Martin Argyroglo

Italian-Design-Day-2018-poster