UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Logo -Srpski_logo faks

Okrugli sto ”Venecijanska povelja kroz objektiv mladih profesionalaca” na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu (autor: Ena Takač)

Nacionalni komitet ICOMOS Srbija u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu – Arhitektonskim fakultetom, 18. aprila 2024. godine, obeležili su Dan ICOMOS-a, u Svečanoj sali Arhitektonskog fakulteta. Povodom obeležavanja šest decenija od donošenja Venecijanske povelje iz 1964. godine, održan je Okrugli sto pod nazivom Venecijanska povelja kroz objektiv mladih profesionalaca. Ovako postavljena tema okruglog stola imala je za cilj razmenu mišljenja i iskustava mladih profesionalaca u oblasti zaštite, revitalizacije i prezentacije kulturnog nasleđa.

Na početku Okruglog stola, kroz pozdravne govore, skupu su se obratili Sanja Kesić Ristić, predsednik Nacionalnog komiteta ICOMOS Srbija i dr Marko Nikolić, vanredni profesor Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta. Dr Marko Nikolić je kroz uvodno izlaganje predstavio temu i program obeležavanja ovog Jubileja i istakao značaj dugogodišnje saradnje između Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Nacionalnog komiteta ICOMOS Srbija. Radnim delom Okruglog stola, moderirali su asistent Ena Takač, mast.inž.arh. i istraživač pripravnik Jelena Šćekić, mast.inž.arh. Kroz diskusiju, ukazano je na probleme, mogućnosti i primenu principa Venecijanske povelje u savremenoj teoriji i praksi. Pored isticanja značaja Venecijanske povelje u polju zaštite, revitalizacije i prezentacije kulturnog nasleđa u savremenom kontekstu, istaknuto je da saradnja i razmena iskustava različitih profila stručnjaka, ima važnu ulogu za rad u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa.

U radu Okruglog stola učestvovali su nastavnici i saradnici Departmana za istoriju i teoriju ahitekture i umetnosti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, članovi Nacionalnog komiteta ICOMOS Srbija, kao i studenti Master i Doktorskih akademskih studija arhitekture.

3