UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

KONKURS ZA IDEJNO RJEŠENJE ESTETSKE TRANSFORMACIJE FASADE ZGRADE DOMA KULTURE I REMODELACIJE PLATOA GLAVNOG GRADSKOG TRGA 13. JUL U PLJEVLJIMA

Screenshot 2024-04-15 at 13.47.10

Na osnovu člana 89 i člana 92 stav 6 Statuta Opštine Pljevlja („Sl. list CG – opštinski propisi”, broj 46/2018) i člana 58 Zakona o lokalnoj samoupravi („Sl. list CG“, broj 2/2018), Predsednik opštine Pljevlja, doneo je odluku o raspisivanju konkursa za izbor idenog rešenja estetske transformacije fasade zgrade Doma kulture i remodelacije platoa glavnog gradskog trga u Pljevljima.

PREDMET I CILJ KONKURSA

Osnovni cilj konkursa je izbor najboljeg idejnog rešenja estetske transformacije fasade zgrade Doma kulture i remodelacije platoa glavnog gradskog Trga 13. Jul u Pljevljima.

Od učesnika konkursa sa očekuje da predlože rješenja u skladu sa navedenim smernicama koja će doprijnijeti estetskoj prepoznatljivosti jedinstvenog izgleda i prostora fasade zgrade Doma kulure i glavnog gradskog Trga 13. Jul, stavljajući ga u prvi plan kao objekat od velikog značaja za izgled najužeg gradskog jezgra.

Konkursni rad mora biti urađen na osnovu konkurskog zadatka i ostalih priloga koji su sastavni deo konkursa.

KONKURSNI ZADATAK 

Estetska transformacija fasade zgrade Doma kulture

U cilju oplemenjivanja javnog prostora kreativnim rešenjima, fasada zgrade Doma kulture u današnjem izgledu ne odslikava važnost i funkciju objekta u kojem su smještene najznačajnije ustanove kulture u Optšini Pljevlja (Biblioteka, Centar za kulturu, Muzej, Galerija).

U domenu kolorita, današnji izgled zgrade dominantno prikazuje odsustvo boje usled izbledele fasade koja je u sivom i roze-ljubičastom tonu, koji su nekada bili približni tamno-sivim i bordo nijansama.

Konkursom se predviđaju idejna rješenja koja mogu biti u domenu kompletno nove boje fasade, bojenih intervencija određenih segmenata, unošenja novih bojenih površina, oslikavanja, i ostalih likovnih rešenja koja mogu uticati na spoljašnji izgled objekta.

Upravo ove polazišne tačke trebaju poslužiti kreativnim pojedincima sa stručnim zvanjima iz oblasti arhitekture, likovne umetnosti, dizajna, ali i pravnim licima koja obavljaju poslove iz gorenavedenih oblasti, da se kreativno izraze dajući objektu Doma kulture i glavnom gradskom trgu drugačiji estetski utisak jer su u pitanju jedni od centralnih i najvećih objekata u najužem jezgru centra grada.

Remodelacija platoa glavnog gradskog Trga 13. Jul

Usled potrebe da se estetskom remodelacijom tretira i plato glavnog gradskog Trga 13. Jul konkursni zadatak ovog dijela konkursa jeste osmišljavanje idenog rešenja crteža koji će se aplicirati na plato glavnog gradskog trga sistemom poliranja potojećih granitnih ploča platoa.

Postojeće stanje platoa je izvedeno mat granitnim pločama koje usled matirane teksture deluju sive boje, te bi se njihovim poliranjem došlo do tamnijih nijansi koje bi predstavljale mogućnost apliciranja idejnog rešenja crteža.

Crtež koji treba da bude autorski rad učesnika na konkursu mora da ispuni određene pretpostavke s obzirom na to da će se sistem poliranja granitnih ploča koje pokrivaju plato vršiti u pojedinačno. Svaka ploča koja predstavlja dio crteža poliraće se u punoj dimenziji što će dovesti do toga da se crtež javlja u formi pikselizovane slike.

U ovom dijelu konkursnog zadatka veoma je važno dobro analizirati dimenziju trga i dimenzije pojedinačih granitnih ploča.
Idejno rešenje mora da oslikava autorski izraz vodeći računa o lokalnom kulturnom kontekstu.

Današnji izgled Trga 13. Jul je dominantno sive boje matiranih granitnih ploča, širokog platoa bez sadržaja u centralnom dijelu.

Dimenzije platoa trga su: dužina – 53.50m; širina – 30m. Dimenzije pojedinačnih ploča su: 40cm X 24 cm

KONKURS