УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Одржан Округли сто поводом шест деценија од доношења Венецијанске повеље

Logo -Srpski_logo faks

Округли сто ”Венецијанска повеља кроз објектив младих професионалаца” на Архитектонском факултету у Београду (аутор: Ена Такач)

Национални комитет ICOMOS Србија у сарадњи са Универзитетом у Београду – Архитектонским факултетом, 18. априла 2024. године, обележили су Дан ICOMOS-а, у Свечаној сали Архитектонског факултета. Поводом обележавања шест деценија од доношења Венецијанске повеље из 1964. године, одржан је Округли сто под називом Венецијанска повеља кроз објектив младих професионалаца. Овако постављена тема округлог стола имала је за циљ размену мишљења и искустава младих професионалаца у области заштите, ревитализације и презентације културног наслеђа.

На почетку Округлог стола, кроз поздравне говоре, скупу су се обратили Сања Кесић Ристић, председник Националног комитета ICOMOS Србија и др Марко Николић, ванредни професор Универзитета у Београду – Архитектонског факултета. Др Марко Николић је кроз уводно излагање представио тему и програм обележавања овог Јубилеја и истакао значај дугогодишње сарадње између Архитектонског факултета у Београду и Националног комитета ICOMOS Србија. Радним делом Округлог стола, модерирали су асистент Ена Такач, маст.инж.арх. и истраживач приправник Јелена Шћекић, маст.инж.арх. Кроз дискусију, указано је на проблеме, могућности и примену принципа Венецијанске повеље у савременој теорији и пракси. Поред истицања значаја Венецијанске повеље у пољу заштите, ревитализације и презентације културног наслеђа у савременом контексту, истакнуто је да сарадња и размена искустава различитих профила стручњака, има важну улогу за рад у области очувања културног наслеђа.

У раду Округлог стола учествовали су наставници и сарадници Департмана за историју и теорију ахитектуре и уметности Архитектонског факултета у Београду, чланови Националног комитета ICOMOS Србија, као и студенти Мастер и Докторских академских студија архитектуре.