УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Validation certificate - University of Belgrade

Студијски програми Архитектонског факултета у Београду, Основне академске студије Архитектура и Мастер академске студије Архитектура, су РИБА акредитовани од 2015. године.

У складу са РИБА процедурама предвиђена је ревалидација акредитованих програма у току 2020 године. Процес је успешно окончан 2021. године када је РИБА комисија у свом извештају потврдила да Универзитет у Београду – Архитектонски факултет испуњава све критеријуме за ревалидацију студијских програма.
Процес акредитације према стандардима РИБА је првенствено заснован на увиду у студентске портфолије. Успешност апликације се темељи на усклађености између (1) студентског портфолија, (2) евалуације (оцењивању) студентског рада, и (3) формираних критеријума (циљева и задатака) у курикулуму сваког предмета.

Извештају о позитивној реакредитацији можете приступити ОВДЕ, као и на званичном РИБА сајту.

Такође, наглашавамо да процес акредитације према стандардима RIBA није истоветан за све школе. Варијације су првенствено условљене бројем студента и карактеристикама наставних програма сваке школе. Комисија за припрему RIBA акредитације ће обавештавати наставнике о свим изменама и могућим додатним обавезама.

За све додатне информације или питања студенти, наставници и сарадници се могу обратити Комисији за припрему RIBA акредитације на мејл адресу riba.akreditacija@arh.bg.ac.rs.

The Royal Institute of British Architects

Краљевски институт британских архитеката – РИБА (The Royal Institute of British Architects) је стручно тело које представља архитекте првенствено у Великој Британији али и у иностранству, основано ради унапређења архитектуре још давне 1837. године.

РИБА институт се залаже за боље зграде, боља насеља и боље окружење кроз рад са својим члановима. Институт успоставља професионалне стандарде, даје подршку и процењује рад својих чланова у Великој Британији и широм света.РИБА такође сарађује са Владом Велике Британије на побољшању дизајна и квалитета јавних грађевина, нових стамбених зграда и насеља.

Чланство у РИБА представља симбол професионалне изврсности с обзиром да се РИБА сертификат сматра ”златним стандардом” струке. РИБА и целокупна мрежа чланова раде на унапређивању и промоцији професионалних изазова, предводе у добром дизајну и утичу на владине политике и законодавство које одређује саму професију.

РИБА поседује највећу и највреднију колекцију архитектонских планова, фотографија и архива на целом свету. У свом свакодневном раду, РИБА организује јавна предавања, изложбе, догађаје и доделу награда а све то у циљу помагања људима да боље разумењу сопствено окружење и да га сагледају на један нови начин.

РИБА валидација је међународно признат репер за изврсност у архитектури. Архитектонски факултети широм света позивају РИБА да размотре њихове наставне програме зато што сам процес нуди услуге рецензије највишег квалитета од стране стручњака. РИБА пружа ригорозну и систематску инспекцију архитектонских наставних програма да би осигурала паритет на међународној скали, а у исто време поштујући локалне образовне системе у оквиру којих факултети раде. Ово је кључни фактор у мисији РИБА да унапреди архитектуру и промовише изврсност у професији. Суштина садашње теорије и праксе архитектуре је репрезентована у РИБА Панелу за валидацију, чији чланови су искусни предавачи и практичари. Преко 90 курсева је тренутно валидирано од стране РИБА и овај број константно расте.

RIBA_Validation_Procedures

Vesti vezane za proces RIBA akreditacije