УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Дан италијанског дизајна у свету: округли сто о савременом дизајну (01.03.2018.)

Istituto_Italiano_Belgrado

Други Дан италијанског дизајна (Italian Design Day 2018), иницијатива коју промовише Министарство спољних послова и међународне сарадње Републике Италије у сарадњи са Министарством културе и туризма, Тријеналеом у Милану, Италијанском агенцијом за спољну трговину ИЦЕ, Салоном намештаја у Милану, Асоцијацијом за индустријски дизајн, Фондацијом “Kompaso d’oro” и Фондацијом Altagamma, биће одржан 1. марта 2018. године с циљем да се обележи изванредност италијанског дизајна у свету као значајног сектора италијанске културе и привреде.

У ову иницијативу биће укључено 100 “амбасадора” италијанске културе (дизајнери, предузетници, новинари, критичари, комуникатори, професори…) који ће у преко 100 градова широм света говорити о односу између дизајна и одрживости.

Поводом другог издања Дана италијанског дизајна Италијански институт за културу у Београду организује округли сто о савременом дизајну који ће се одржати у четвртак 01. марта 2018. године, у 18.00 часова на Архитектонском факултету у Београду.

На овом округлом столу учествоваће архитекта Франческо Фреза (Francesco Fresa) из студија Piuarch из Милана, који ће се наћи у улози “Амбасадора италијанског дизајна”, архитекта др. Владан Ђокић, декан Архитектонског факултета у Београду, инжењер Данило Франки (Danilo Franchi) из Енерго гроуп-а, архитекта Тијана Ђорђевић, архитекта аутоматизације зграда из 2Г Срл у Милану и архитекта др Зоран Ђукановић са Архитектонског факултета у Београду у улози модератора.

Ослањајући се на сопствена искуства и различите индивидуалне погледе они ће дискутовати о односу између дизајна и одрживости у економском, друштвеном и амбијенталном смислу. Циљ је да се истражи шта свет пројектовања може да пружи као посебан допринос уважавању природе и људског бића.

Добродошли!


Прво издање Дана италијанског дизајна 2017:
Дан италијанског дизајна: округли сто о савременом дизајну (02. март 2017.)

Piuarch_Gucci_Headquarters_Milan_opt

Piuarch studio: Gucci Headquarters in Milan | Фото © Andrea Martiradonna

Манифестација Дан италијанског дизајна доживела је велики успех 2017. године и забележила присуство од око 20.000 стручњака за дизајн у преко 100 градова у свету у којима је она одржана.

Дан италијанског дизајна 2018. у изванредној је хармонији са темом ”Broken Nature: Design Takes on Human Survival”, одабраном за Међународну изложбу XXII Тријенала у Милану (La Triennale di Milano) која ће се одржати од 01. марта до 01. септембра 2019. године.

Политике одрживости данас централна су тема како у акцијама Влада тако и у опредељењима приватног сектора, а Италија, као светски лидер у области дизајна са фактурисаним приходом од око 32 милијарде евра, представиће идеје, пројекте и квалитетна решења промовишући једну међународну дебату као увод у Тријенале 2019 и полазну тачку за Expo 2020 Dubai: “Connecting minds, Creating the Future” чија је основна тема управо она о одрживости.

Италијански дизајн карактерише стално обнављање тема и схема захваљујући креативности аутора и подстицајима клијената. Инвентивност и оригиналност у пројектовању, квалитет употребљених материјала, брижљива израда предмета, производни процес који води рачуна о животној средини, о оном ко израђује те производе као и оном ко ће их користити, затим врло висок ниво графике паковања и рекламе јесу оне карактеристике које су италијански дизајн учиниле чувеним, престижним и препознатљивим у свету.

Piuarch_IDF_Habitat_Headquarters_Champigny-sur-Marne_opt

Piuarch studio: IDF Habitat Headquarters | Фото © Sergio Grazia – Martin Argyroglo

Italian-Design-Day-2018-poster