УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Дан италијанског дизајна: округли сто о савременом дизајну (02. март 2017.)

Датум: четвртак, 02. март 2017. године
Време: у 18:00 часова
Где: Mikser House, Карађорђева 46, Београд
Организује: Амбасада Италије у Београду, Италијански институт за културу у Београду
У сарадњи са: Универзитет у Београду – Архитектонски Факултет, Mikser House
Улаз: Слободан

Italian-Design-Day_world

Дан италијанског дизајна, иницијатива коју промовише Министарство спољних послова и међународне сарадње, биће одржан први пут 2. марта 2017. године с циљем да се обележи изванредност италијанског дизајна у свету као значајног сектора италијанске културе и економије. У ову иницијативу биће укључено 100 “амбасадора” италијанске културе (дизајнери, предузетници, новинари, критичари, комуникатори, професори…) који ће у 100 градова широм света у оквиру 100 манифестација пренети своја искуства, пројекте и идеје.

Дизајн у Италији прожима област културе, уметности и филозофије. Његова савременост заснива се на конкретности традиционалног занатства и страственом духу експериментисања. Уметност и дизајн могу да коегзистирају и да просперирају уз узајамну корист захваљујући схватању по којем лепота облика треба да се примени на производе масовне потрошње. Реч је о откривању чари које обични предмети – лампе, столице, шерпе, бицикли, итд – могу да унесу у наш живот и у живот заједнице у којој живимо. Технологија у служби потреба појединаца и њиховог заједничког живљења и становања било је велико откровење италијанског дизајна.

Италијански дизајн је знао како да се током времена иновира користећи нове процесе, материјале и технологију. Карактерише га стално обнављање тема и схема захваљујући креативности аутора и подстицајима клијената. Дизајн јесте размишљање о нашем начину живљења у простору и трагање за решењима у кућним и градским просторима, трагање којем данас такође доприносе архитекти и дизајнери и ван Италије стварајући на тај начин нове поруке у дијалогу између двеју култура. Тако се одређене идеје и одређене употребе шире на све стране стварајући језик којим се могу изразити многе ствари у свету. Инвентивност и оригиналност у пројектовању, квалитет употребљених материјала, брижљива израда предмета, производни процес који води рачуна о амбијенту, о оном ко израђује те производе као и оном ко ће их користити, затим врло висок ниво графике паковања и рекламе јесу оне карактеристике које су италијански дизајн учиниле престижним и препознатљивим у свету.


Повезани текстови:
Циклус италијанских археолошких филмова: Шетња кроз италијанску културну баштину – Северна Италија
Седам кључних тема Бијенала архитектуре 2016. у Венецији
Бијенале архитектуре у Венецији 2016: Златни лав за животно дело – Пауло Мендез да Роша
Алехандро Аравена – уметнички директор Бијенала у Венецији 2016
Предавање: о култури дизајнираног инжењерства – проф. Ханиф Кара


nicoladibattista

Италијански архитекта Никола ди Батиста (Nicola Di Battista), директор часописа Домус.

Поводом првог издања Дана италијанског дизајна Италијански институт за културу у Београду организује округли сто о савременом дизајну у “Миксер хаусу”, месту које потпомаже развој креативних талената и нуди видљивост професионалцима са Балкана.

На овом округлом столу учествоваће италијански архитекта Никола ди Батиста (Nicola Di Battista), директор часописа Домус, архитекта Владимир Лојаница, модна креаторка Драгана Огњеновић, индустријски дизајнер Марко Луковић и архитекта Зоран Ђукановић у улози модератора. Ослањајући се на сопствена искуства и различите индивидуалне погледе они ће дискутовати о темама као што су дизајн и архитектура у актуелној фази културног преплитања и транзиције, технолошке иновације, могућност израде пројеката и нови начини производње, становања и заједничког живљења, професионално образовање и искуства за истраживаче и студенте.

Добродошли!

Прочитајте више на:
http://www.domusweb.it/en/home.html
http://www.esteri.it/mae/en/sala_stampa/archivionotizie/approfondimenti/2016/05/riunito-alla-farnesina-il-gruppo.html
http://www.clusterlombardomobilita.it/wp-content/uploads/2016/12/Concept-Triennale-Italian-Design-Day.pdf

Italian-Design-Day_poster