УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Редовни професор

Департман за архитектуру

Број кабинета: 239

Ужа научна област:
архитектонско пројектовање и савремена архитектура

Области истраживања:
архитектонско и урбанистичко пројектовање, становање и стамбене типологије

Владимир Лојаница, рођен је 1969. у Београду. Дипломирао је на Архитектонском факултету Универзитета у Београду 1995. Последипломске студије је похађао на Архитектонском факултету у Београду на смеру Архитектонска организација простора и последипломски курс студија уметности из области архитектонског и урбанистичког пројектовања. Од 1996. је запослен на Архитектонском факултету у Београду. Продекан за наставу Архитектонског факултета у периоду од 2009-2012. У настави ради на предметима Становање и Студио пројекат на Департману за архитектуру. Од 2015. је шеф Департмана за архитектуру. Године 2004. основао је самосталну архитектонску праксу, архитектонски студио Проаспект у оквиру којег редовно и успешно учествује на јавним националним и међународним архитектонским конкурсима на којима је освојио бројне награде (међу којима и десет првих). Аутор је серије пројеката и реализованих објеката у земљи и иностранству.

Добитник је више значајних стручних признања, међу којима се издвајају Годишњa нaгрaдa зa aрхитектуру Савеза архитеката Србије за нaјуспешније дело из свих облaсти aрхитектуре реaлизовaно у 2007. години за комплекс хотела Holliday Inn и Expo хале XXI у Београду као и награда 37. Салона архитектуре за реализовано дело Винарија Acumincum, Стари Сланкамен.

Упоредо са архитектонским и урбанистичким пројектовањем објавио је радове и текстове у бројним монографијама и професионалним и јавним публикацијама.

Члан је различитих националних струковних удружења и саветодавних тела.

Радови Владимира Лојанице излагани су и објављени у домаћим и међународним професионалним конгресима и изложбама укључујући и два пута излагање у оквиру националне селекције на Архитектонском бијеналу у Венецији.

http://www.proaspekt.rs/

https://raf.arh.bg.ac.rs/browse?type=author&value=Lojanica%2C+Vladimir