UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Datum: četvrtak, 02. mart 2017. godine
Vreme: u 18:00 časova
Gde: Mikser House, Karađorđeva 46, Beograd
Organizuje: Ambasada Italije u Beogradu, Italijanski institut za kulturu u Beogradu
U saradnji sa: Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski Fakultet, Mikser House
Ulaz: Slobodan

Italian-Design-Day_world

Dan italijanskog dizajna, inicijativa koju promoviše Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje, biće održan prvi put 2. marta 2017. godine s ciljem da se obeleži izvanrednost italijanskog dizajna u svetu kao značajnog sektora italijanske kulture i ekonomije. U ovu inicijativu biće uključeno 100 “ambasadora” italijanske kulture (dizajneri, preduzetnici, novinari, kritičari, komunikatori, profesori…) koji će u 100 gradova širom sveta u okviru 100 manifestacija preneti svoja iskustva, projekte i ideje.

Dizajn u Italiji prožima oblast kulture, umetnosti i filozofije. Njegova savremenost zasniva se na konkretnosti tradicionalnog zanatstva i strastvenom duhu eksperimentisanja. Umetnost i dizajn mogu da koegzistiraju i da prosperiraju uz uzajamnu korist zahvaljujući shvatanju po kojem lepota oblika treba da se primeni na proizvode masovne potrošnje. Reč je o otkrivanju čari koje obični predmeti – lampe, stolice, šerpe, bicikli, itd – mogu da unesu u naš život i u život zajednice u kojoj živimo. Tehnologija u službi potreba pojedinaca i njihovog zajedničkog življenja i stanovanja bilo je veliko otkrovenje italijanskog dizajna.

Italijanski dizajn je znao kako da se tokom vremena inovira koristeći nove procese, materijale i tehnologiju. Karakteriše ga stalno obnavljanje tema i shema zahvaljujući kreativnosti autora i podsticajima klijenata. Dizajn jeste razmišljanje o našem načinu življenja u prostoru i traganje za rešenjima u kućnim i gradskim prostorima, traganje kojem danas takođe doprinose arhitekti i dizajneri i van Italije stvarajući na taj način nove poruke u dijalogu između dveju kultura. Tako se određene ideje i određene upotrebe šire na sve strane stvarajući jezik kojim se mogu izraziti mnoge stvari u svetu. Inventivnost i originalnost u projektovanju, kvalitet upotrebljenih materijala, brižljiva izrada predmeta, proizvodni proces koji vodi računa o ambijentu, o onom ko izrađuje te proizvode kao i onom ko će ih koristiti, zatim vrlo visok nivo grafike pakovanja i reklame jesu one karakteristike koje su italijanski dizajn učinile prestižnim i prepoznatljivim u svetu.


Povezani tekstovi:
Ciklus italijanskih arheoloških filmova: Šetnja kroz italijansku kulturnu baštinu – Severna Italija
Sedam ključnih tema Bijenala arhitekture 2016. u Veneciji
Bijenale arhitekture u Veneciji 2016: Zlatni lav za životno delo – Paulo Mendez da Roša
Alehandro Aravena – umetnički direktor Bijenala u Veneciji 2016
Predavanje: o kulturi dizajniranog inženjerstva – prof. Hanif Kara


nicoladibattista

Italijanski arhitekta Nikola di Batista (Nicola Di Battista), direktor časopisa Domus.

Povodom prvog izdanja Dana italijanskog dizajna Italijanski institut za kulturu u Beogradu organizuje okrugli sto o savremenom dizajnu u “Mikser hausu”, mestu koje potpomaže razvoj kreativnih talenata i nudi vidljivost profesionalcima sa Balkana.

Na ovom okruglom stolu učestvovaće italijanski arhitekta Nikola di Batista (Nicola Di Battista), direktor časopisa Domus, arhitekta Vladimir Lojanica, modna kreatorka Dragana Ognjenović, industrijski dizajner Marko Luković i arhitekta Zoran Đukanović u ulozi moderatora. Oslanjajući se na sopstvena iskustva i različite individualne poglede oni će diskutovati o temama kao što su dizajn i arhitektura u aktuelnoj fazi kulturnog preplitanja i tranzicije, tehnološke inovacije, mogućnost izrade projekata i novi načini proizvodnje, stanovanja i zajedničkog življenja, profesionalno obrazovanje i iskustva za istraživače i studente.

Dobrodošli!

Pročitajte više na:
http://www.domusweb.it/en/home.html
http://www.esteri.it/mae/en/sala_stampa/archivionotizie/approfondimenti/2016/05/riunito-alla-farnesina-il-gruppo.html
http://www.clusterlombardomobilita.it/wp-content/uploads/2016/12/Concept-Triennale-Italian-Design-Day.pdf

Italian-Design-Day_poster