UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izložba radova studenata četvrte godine Integrisanih akademskih studija arhitekture 2017/18: “Stari grad Topola – Novi centar”

Izložba studentskih radova u prostoru Karađorđevog grada u Topoli.

Izložba radova studenata četvrte godine Integrisanih akademskih studija arhitekture pod nazivom “Stari grad Topola – Novi centar” otvorena je u Topoli je u Karađorđevom gradu, u petak 21. septembra 2018. godine. Projekti su urađeni u okviru predmeta IASA-48061 STUDIO M06U – Projekat – 2017/18 pod mentorstvom prof. dr Vladana Đokića, docenta dr Milice Milojević i asistenta Mladena Pešića.

Zadatak studenata je bio da istraže ambijentalne vrednosti područja Karađorđevog grada u Topoli i provere programsko-prostorne mogućnosti uređenja novog centra. Izložbu, koja je otvorena u okviru proslave Dana opštine Topola, prati i publikacija koja je zbornik semestralnih projekata. Izložba i publikacija rezultat su saradnje Arhitektonskog fakulteta iz Beograda, Opštine Topola, Turističke organizacije „Topola“ i Biblioteke „Radoje Domanović“ iz Topole.

Izložba će biti otvorena do 15. oktobra 2018. godine.

Izlozba_STUDIO-M06U-–-PROJEKAT_Djokic_201718_06

Izlozba_STUDIO-M06U-–-PROJEKAT_Djokic_201718_02

Publikacija – zbornik semestralnih projekata.

Izvodi iz recenzija publikacije:

Pregled tema kojima su se studenti bavili otkriva elemente koji su stavljeni u fokus prilikom rada – vizure, (raz)mere, forme, procese, granice, atraktere, zajednicu i duh mesta. Svaki od projekata ponudio je svoju ideju nove prepoznatljivosti koja se zasniva na specifičnoj odrednici gradske forme (prostorni element, matrica, regulacija, kompozicija), urbanim tokovima i društvenim posebnostima, a predloženi sadržaji u potpunosti odgovaraju savremenim potrebama gradskog centra.
dr Aleksandra Stupar
vanredni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu

Odjeci savremenog odnosa prema transformabilnosti, nedovršenosti, fluidnosti nekada nepredvidljivih tokovima razvoja grada mogu se pratiti kroz sve projekte. Izbor poznatih motiva zidina grada, zida kao limesa, poroznosti kolonade i trema samo su neki od načina da se tradicionalan okvir urbanosti čita na nov i svež način. Slika grada nije zamrznuti okvir već življeni prostor koji je kreiran u interakciji nasleđenih struktura i savremenih tokova života grada.
dr Ana Nikezić
vanredni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu

Izlozba_STUDIO-M06U-–-PROJEKAT_Djokic_201718_07

U centru slike (s leva na desno): asistent Mladen Pešić i docent dr Milica Milojević, sa studentima.