УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Ванредни професор

Департман за урбанизам

Број кабинета: 305

Ужа научна област:
урбанизам и просторно планирање

Области истраживања:
урбанистичко планирање и пројектовање; урбани феномени;
урбана морфорлогија; град и технологија

Александра Ступар је дипломирала (1997), магистрирала (2001) и докторирала (2005) на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету. Презентовала је своје радове на бројним међународним конференцијама, учествовала у више домаћих и интернационалних истраживачких пројеката и радионица. Тренутно је ангажована на пројекту Cities and Transnational Interaction. The Cultural Contacts between West and East European Urban Centers during and beyond the Cold War (2010-2013) који води Универзитет у Тамперу и финансира Финска академија. У периоду 2005-2006. била је укључена у пројекат South-East European Network for Science and Technology Studies: STS Contributions to the Governance of Socio-technical Change под покровитељством Austrian Science and Research Liaison Office (Zentrum für Soziale Innovation). Као истраживач је до сада учествовала на осам пројеката Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Била је гостујући истраживач на IAS-STS (Institute for Advanced Studies on Science, Technology and Society) у Грацу, Аустрија (2007, 2011), где је 2011. награђена Мanfred Heindler грантом за свој истраживачки пројекат, а гостовала је и на Универзитету у Тампереу, Финска (School of Humanities and Social Sciences – 2010, 2011, 2012), као и на Архитектонском факултету Valle Giulia, Универзитета La Sapienza у Риму, Италија (2006, 2008, 2009).

Активно објављује текстове у националним и интернационалним часописима и монографијама бавећи се проблемима савремених градова и њиховим идентитетом. Аутор је награђиване књиге Град глобализације – изазови, трансформације, симболи (2009), a добитник је и Gerd Albers Award 2008, коју додељује ISOCARP (International Society of City and Regional Planners) за најбољи објављени текст из области урбанизма. Током 2012. године била је гост-уредник тематског броја часописa SAJ (Serbian Architectural Journal) под називом City vs. Innovation.