UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Otvaranje izložbe: OASA Studio 04 – Sinteza i IASA Studio 04a – Sinteza osnovnog nivoa 2016/17, Galerija Štab

Odbrana radova na predmetima OASA Studio 04 – Sinteza i IASA Studio 04a – Sinteza osnovnog nivoa, 2017. | Foto © Maja Bulatović

Pozivamo Vas na izložbu radova studenata III godine Osnovnih akademskih studija arhitekture i Integrisanih akademskih studija arhitekture na predmetima OASA-36060 Studio 04 – Sinteza sa temom „Tra:G:rada“ i IASA-36060 Studio 04a – Sinteza osnovnog nivoa sa temom „Vračarska intervencija“ u školskoj 2016/17. godini.

Studenti treće godine Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vas pozivaju na koktel povodom svečanog otvaranja izložbe u četvrtak, 15. juna 2017. godine u 20.00 sati u Galeriji Štab, Crnogorska 10, Beograd.

Izložba će biti otvorena u Galeriji Štab 15. i 16. juna, a od 17. do 24. juna 2017. godine radovi će biti izloženi u Galeriji Aula Arhitektonskog fakulteta.

2016_Snaga-sna_Galerija-Stab_56_1200x800

Otvaranje izložbe ”Koliko snage imam ja, koliko sna…”, galerija Štab, Beograd, 2016. | Foto © Dejan Todorović

OASA-36060: Studio 04 – Sinteza “TRA:G:RADA”
Projektovanje gradskog bloka u kontekstu starog gradskog jezgra, njegovo koncepcijsko, modelsko i tipološko istraživanje, osnovne su teme zadatka. Teorijski nivo projekta zahteva istraživanje kako projektantskih ili programskih, tako i svih ostalih (socioloških, istorijskih, psiholoških…) odrednica koje definišu gradski blok, uz pokušaj da se analizira i istakne specifična veza sa bogatim i kompleksnim arhitektonskim nasleđem u starom gradskom jezgru. Konačni rezultat trebao bi da bude iskazan kroz izradu arhitektonsko- urbanističkog projekta koji je po svom sadržaju, značenju i prezentaciji internacionalno prepoznatljiv, komunikativan i jasan, a po načinu izrade individualan i potkrepljen čvrstim projektantskim i teorijskim stavovima.

Rukovodilac studijske celine:
mr Milan Vujović, redovni profesor
Saradnik rukovodioca studijske celine: dr Ksenija Pantović, asistent


IASA-36060: Studio04a – Sinteza osnovnog nivoa – “Vračarska intervencija”
Težište zadatka podrazumeva ispitivanje prostornih, programskih i konceptualnih potencijala lokacije definisane ulicama Mekenzijevom, Mutapovom, Tamnavskom, Mome Kapora, Bore Stankovića i Katanićevom na Vračaru. Kroz izradu arhitektonsko-urbanističkog projekta manje urbane celine pruža se odgovor na specifičan projektantski problem koji se bavi formiranjem stambene strukture koja odgovara na zahteve i potrebe savremenog načina života. U programskom smislu projekti su definisani kao složeni, sa kombinacijom dve ili više osnovnih tipoloških celina. Akcenat studija je na projektovanju tipologije višeporodičnog stanovanja sa pratećim višenamenskim, obrazovnim, kulturnim, poslovnim, sportskim, trgovačkim i uslužnim funkcijama. U prostornom kontekstu gradskog urbaniteta, projektovane celine mogu biti prostorno određene kao manji gradski centri ili kao multifunkcionalne celine sa prisustvom više komplementarnih funkcija, uz ispitivanje mogućnosti za unapređenje i obogaćivanje postojećih sadržaja.

Rukovodilac studijske celine: arh. Goran Vojvodić, vanredni profesor
Saradnik rukovodioca studijske celine: dr Ivana Rakonjac, docent

201617_Studio-04-4a-Sinteza_05
201617_Studio-04-4a-Sinteza_03

201617_Studio-04-4a-Sinteza_04

Odbrana radova na predmetima OASA Studio 04 – Sinteza i IASA Studio 04a – Sinteza osnovnog nivoa, 2017. | Foto © Maja Bulatović