УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Редовни професор

Департман за архитектуру

Број кабинета: 252

Ужа научна област:
архитектонско пројектовање и савремена архитектура

Области истраживања:
архитектонско и урбанистичко пројектовање;
архитектура унутрашњег простора; дизајн

Горан Војводић (1959, Београд) дипломирао на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету  (1986). Професионални ангажмани у ИМС-у, Енергопројекту, ЦИП-у и од 1989. године у архитектонском бироу проф. W. J. Krings у СР Немачкој. Од 1992. године ради у сопственом бироу, а 2007. са Јеленом Ивановић Војводић оснива BIRO.VIA. Oд 2014. ангажован као ванредни професор Универзитета у Београду – Архитектонског факултета.

Професионални ангажман: Члан Управног одбора Друштва архитеката Београда, Комисије за архитектонско обликовање Скупштине града Београда као и организационог тима Београдске интернационалне недеље архитектуре. Такође, члан је Удружења архитеката Србије и Инжењерске коморе Србије.

Ангажован на пројектовању стамбених и резиденцијалних објеката, хотела, пословних и трговачких центара, спортских објеката различите намене, адаптацијaмa и реконструкцијaмa објеката, ентеријера јавних и приватних простора…

Учествовао на преко 30 манифестација у периоду 1991 – 2014. (Интернационално бијенале архитектуре у Венецији, XXI Светски конгрес архитектуре у Берлину, самостално и колективно излагао у Москви, Прагу, Паризу, Барселони, Бечу, Београду, Новом Саду, Нишу…).

Одабране референце: Реализовао је значајан број објеката у земљи и иностранству: Управна зграда КСЈ, Спортско пословни комплекс Gemax, пословни објекти Anex, Porsche SCG (све у Београду), Хемофарм (у Бад Хомбургу), објекти банака, градских већница, обданишта у Нојхаусу, Дрездену, Ормонту (све СР Немачка), изложбено сервисни салони Audi, Porsche, Volkswagen, стамбени објекти за Dexon, Gemax, Exing, City Properties. Аутор је реконструкције објеката Београдске филхармоније, Француског културног центра, изложбених салона Graniti Fiandre, BPM, ентеријера бутика, ресторана, пословних простора, резиденцијалних објеката, итд.

Аутор је монографије Моја архитектура (Birovia, Београд, 2012).

Изложбе и признања: Награђиван (22 награде и признања) за реализована дела у земљи и иностранству од стране Музеја примењених уметности, Салона архитектуре у Новом Саду, Савеза архитеката Србије, BPB трофеја. Добитник је Борбине награде за архитектуру, Априлске награде града Београда за архитектуру и урбанизам, као и Велике награде архитектуре Савеза архитеката за животно дело.

http://www.birovia.rs/