UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

BINA 2017 – DVORIŠTA IDEJA
27. april – 25. maj 2017.

U periodu od 27. aprila do 25. maja, dvanaesti put po redu održaće se Beogradska internacionalna nedelja arhitekture. Naziv ovogodišnje manifestacije Dvorišta ideja proistekao je iz koncepta evropskog projekta u kojem će BINA sa još jedanaest partnera učestvovati sledeće četiri godine – Gradovi deljenja: kreativni podsticaj (Shared Cities: Creative Momentum) – i polazi od pojma „dvorište“ koje je u osnovi zajednički, javni prostor u kom nastaju i dele se ideje o gradu i gradskim prostorima po meri korisnika. Kreiranjem ideja i programa u javnim gradskim prostorima podstiču se socijalne inovacije iz kreativnih sektora, koje uključuju participativne procese urbanog dizajna.

Ovogodišnju BINA-u svečano otvaramo u četvrtak, 27. aprila 2017. godine u 19.00h u Likovnoj galeriji KCB-a izložbom Originalno o Nikoli Dobroviću: pojmovnik crteža savremene arhitekture za čiji je koncept zaslužna arhitekta Ljiljana Blagojević. Ove godine se navršava 50 godina od smrti ovog velikana jugoslovenske arhitekture. Podsećanje na Dobrovića u okviru ovogodišnje B I N A –e teži da reaktivira uspavane potencijale, nataložene u složenim naslagama znanja i iskustva koje nam je ostavio. Kroz ovu izložbu ali i seriju predavanja i tribina i naučni skup publika će imati priliku da se uključi kako u kritičku reevaluaciju nezaobilaznog opusa ovog doajena jugoslovenskog modernizma, tako i u sagledavanje mogućnosti da njegova misao i delo ostanu u žiži interesovanja stručne javnosti kao inspiracija za sadašnje i buduće naraštaje arhitekata.

Izložbeni program se nastavlja u prostoru Muzeja grada Beograda, Resavska 40b gde će u utorak, 04. maja 2017. godine u 18.00h biti otvorene 3 izložbe i to:

Školjka muzeja: tri konkursa za zgradu Muzeja grada Beograda
Autori: Zlata Vuksanović-Macura i Angelina Banković;

Biseri muzeja: buduća stalna postavka Muzeja grada Beograda
Autori: Angelina Banković, Dragana Stojić i Zlata Vuksanović-Macura;

Godišnje nagrade za arhitekturu i arhitektonski i urbanistički konkursi u periodu maj 2016. – april 2017.

U Muzeju grada Beograda krajem aprila i u maju paralelno sa tri izložbe u okviru BINA-e, održavaće se i izložba Actopolis | Umetnost akcije u produkciji Goethe-Instituta i kulturne institucije Urbane Künste Ruhr.

Takođe, BINA će ugostiti i izložbu Male utopije – Italijanska arhitektura trećeg milenijuma između istorije, istraživanja i inovacije MAXXI muzeja iz Rima. Kustos izložbe gospodin Pipo Ćora biće gost u Beogradu. Otvaranje izložbe je zakazano za 11. maj u 18.00h u Italijanskom institutu za kulturu.

U «dvorištu» ovogodišnje BINA-e posebno mesto zauzimaju 2 velika EU projekta Kreativne Evrope i to: Future Architecture Platform (2016-2017) i Shared Cities: Creative Momentum (2016-2020) u kojima je BINA partner.

Tako ćemo razmenjivati iskustva sa našim kolegama u okviru Future Architecture Platform konferencije Predgrađa Beograda – Zamisli budućnost. Konferencija se organizuje sa namerom da se, imajući u vidu stanje i heterogenost namene obodnih beogradskih opština, predstave ideje za budući razvoj prigradskih teritorija ili pak rešavanje postojećih gorućih problema, a u interpretaciji predstavnika generacije evropskih arhitekata koji stupaju na profesionalnu scenu i koji će biti njeni akteri u budućnosti. Konferencija će se održati u prostoru Urbanističkog zavoda 12. i 13. maja 2017. godine.


Povezani tekstovi:
Tri BINA 2017 izložbe: programski segment IZMEĐU DVE BINE
Gradovi deljenja: kreativni podsticaj – otvoreni poziv za projekat Urbano čvorište 1
Konkurs: Future Architecture Platform 2017

XI Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) – BUDUĆNOST JE SADA
BINA pre BINE predavanje: “Veliki arhitekti naše moderne – Nikola Dobrović i Milan Zloković” – dr Ljiljana Blagojević
Konferencija: Građani i građenje grada u okviru programa X BINA

X Bina: Tribina – Ugrožena baština
X Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) – GRAĐANI I GRAĐENJE GRADA
BINA tribina: Javni gradski prostori – Problemi, modeli, perspektive
IX Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) – PROSTORI JAVNOSTI


Shared Cities – Creative Momentum SCCM je četvorogodišnji kulturni program / evropska kulturna platforma koja preispituje savremene urbane izazove evropskih gradova čija je misija unapređenje uslova života u evropskima gradovima. Povezujući različite aspekte kulture deljenja i urbani dizajn SCCM razvija novi oblik življenja u našim gradovima. Zajednički.

Javna okupljanja i kreativne razmene učesnika SCCM programa kroz koje će ostvarivati zajednički programski okvir održavaće se u DVORIŠTIMA IDEJA (IDEAS YARDS) koja će biti organizovana u 6 partnerskih gradova – u Berlinu, Pragu, Bratislavi, Katovicama, Budimpešti i Beogradu.

Pokretanjem eksperimentalih URBANIH ČVORIŠTA za unapređenje zajedničkih otvorenih gradskih prostora putem saradnje sa zajednicama, BINA želi da preispita mogućnosti realizacije proklamovanog „prava na grad“ u našim uslovima.

Na javnom konkursu odabran je stručni tim Čuvari parka koji će razviti svoje projekte saradnje sa zajednicom da bi arhitektonskim, urbanističkim, umetničkim i dizajnerskim intervencijama unapredili otvoreni gradski prostor u bloku kod Mileševske 42. Program počinje tokom BINA manifestacije i odvijaće se narednih 6 meseci. Na početku projekta održaće se radionice u saradnji sa partnerima Mindspace iz Budimpešte i KUNSTrePUBLIK iz Berlina. U subotu, 20. maja u Likovnoj galeriji KCB-a održaće se jednodnevna konferencija na temu DVORIŠTA IDEJA BEOGRAD: UČIMO DA DELIMO.

2017_BINA_press_01

U okviru ovogodišnje BINA-e predstavićemo takođe dve evropske manifestacije, lisabonski Trijenale arhitekture i temišvarsko Bijenale arhitekture BETA.

Beograđani će i ove godine u maju imati priliku da prošetaju Beogradom sa arhitektima i istoričarima arhitekture, steknu novo iskustvo percepcije grada i vide ga na način na koji do sada nisu. U saradnji sa dugogodišnjim partnerima, više fakulteta i ustanova, kao i brojnim saradnicima i ove godine tokom trajanja manifestacije biće organizovan niz radionica za polaznike različitih uzrasta, od osnovne škole do studenata.

Tokom mesec dana trajanja BINA-e razgovaraćemo o arhitekturi znanja kao pokretaču urbanog razvoja, navijati da što pre počne izrada glavnog projekta za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda, družićemo se sa stručnjacima koji grade i opremaju naše zgrade, studenti i đaci će stvarati svoju arhitekturu u radionicama i svi zajedno ćemo šetati Beogradom, upoznajući ga iznova i iznova.

BINA 2017 govori jezikom transdisciplinarnosti: arhitekture, antropologije, filozofije, sociologije, muzike, vizuelnih umetnosti i dizajna. Pozivamo vas da nam se pridružite na izložbama, predavanjima, šetnjama i radionicama kako bismo zajedno doprineli stvaranju odgovornih rešenja za nove prostorne izazove sa kojima se naše okruženje stalno susreće!

Dobro došli na dvanaestu Beogradsku internacionalnu nedelju arhitekture, dobro došli u Dvorišta ideja!

Sve informacije o tačnim mestima i vremenima održavanja programa, kao i više podataka o samim programima možete naći na www.bina.rs, www.dab.rs i www.kcb.rs

Realizaciju programa pomogli su:
Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja, Inženjerska komora Srbije, Program Kreativna Evropa, Austrijski kulturni forum, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Ambasada Portugala, Institut Kamoiš, Portugal, kao i niz komercijalnih sponzora: Gardian, Tarket, Ytong, Tikurila, Eurodom, Gir Kraljevo, Knauf

Ovde možete pogledati celokupan program manifestacije: Program BINA 2017

Logo-BINA