УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

XII Београдска интернационална недеља архитектуре (БИНА) – ДВОРИШТА ИДЕЈА

БИНА 2017 – ДВОРИШТА ИДЕЈА
27. април – 25. мај 2017.

У периоду од 27. априла до 25. маја, дванаести пут по реду одржаће се Београдска интернационална недеља архитектуре. Назив овогодишње манифестације Дворишта идеја проистекао је из концепта европског пројекта у којем ће БИНА са још једанаест партнера учествовати следеће четири године – Градови дељења: креативни подстицај (Shared Cities: Creative Momentum) – и полази од појма „двориште“ које је у основи заједнички, јавни простор у ком настају и деле се идеје о граду и градским просторима по мери корисника. Креирањем идеја и програма у јавним градским просторима подстичу се социјалне иновације из креативних сектора, које укључују партиципативне процесе урбаног дизајна.

Овогодишњу БИНА-у свечано отварамо у четвртак, 27. априла 2017. године у 19.00h у Ликовној галерији КЦБ-а изложбом Оригинално о Николи Добровићу: појмовник цртежа савремене архитектуре за чији је концепт заслужна архитекта Љиљана Благојевић. Ове године се навршава 50 година од смрти овог великана југословенске архитектуре. Подсећање на Добровића у оквиру овогодишње Б И Н А –е тежи да реактивира успаване потенцијале, наталожене у сложеним наслагама знања и искуства које нам је оставио. Кроз ову изложбу али и серију предавања и трибина и научни скуп публика ће имати прилику да се укључи како у критичку реевалуацију незаобилазног опуса овог доајена југословенског модернизма, тако и у сагледавање могућности да његова мисао и дело остану у жижи интересовања стручне јавности као инспирација за садашње и будуће нараштаје архитеката.

Изложбени програм се наставља у простору Музеја града Београда, Ресавска 40б где ће у уторак, 04. маја 2017. године у 18.00h бити отворене 3 изложбе и то:

Шкољка музеја: три конкурса за зграду Музеја града Београда
Аутори: Злата Вуксановић-Мацура и Ангелина Банковић;

Бисери музеја: будућа стална поставка Музеја града Београда
Аутори: Ангелина Банковић, Драгана Стојић и Злата Вуксановић-Мацура;

Годишње награде за архитектуру и архитектонски и урбанистички конкурси у периоду мај 2016. – април 2017.

У Музеју града Београда крајем априла и у мају паралелно са три изложбе у оквиру БИНА-е, одржаваће се и изложба Actopolis | Уметност акције у продукцији Goethe-Institutа и културне институције Urbane Künste Ruhr.

Такође, БИНА ће угостити и изложбу Мале утопије – Италијанска архитектура трећег миленијума између историје, истраживања и иновације MAXXI музеја из Рима. Кустос изложбе господин Пипо Ћора биће гост у Београду. Отварање изложбе је заказано за 11. мај у 18.00h у Италијанском институту за културу.

У «дворишту» овогодишње БИНА-е посебно место заузимају 2 велика ЕУ пројекта Креативне Европе и то: Future Architecture Platform (2016-2017) и Shared Cities: Creative Momentum (2016-2020) у којима је БИНА партнер.

Тако ћемо размењивати искуства са нашим колегама у оквиру Future Architecture Platform конференције Предграђа Београда – Замисли будућност. Конференција се организује са намером да се, имајући у виду стање и хетерогеност намене ободних београдских општина, представе идеје за будући развој приградских територија или пак решавање постојећих горућих проблема, а у интерпретацији представника генерације европских архитеката који ступају на професионалну сцену и који ће бити њени актери у будућности. Конференција ће се одржати у простору Урбанистичког завода 12. и 13. маја 2017. године.


Повезани текстови:
Три БИНА 2017 изложбе: програмски сегмент ИЗМЕЂУ ДВЕ БИНЕ
Градови дељења: креативни подстицај – отворени позив за пројекат Урбано чвориште 1
Конкурс: Future Architecture Platform 2017

XI Београдска интернационална недеља архитектуре (БИНА) – БУДУЋНОСТ ЈЕ САДА
БИНА пре БИНЕ предавање: “Велики архитекти наше модерне – Никола Добровић и Милан Злоковић” – др Љиљана Благојевић
Конференција: Грађани и грађење града у оквиру програма X БИНА

X Бина: Трибина – Угрожена баштина
X Београдска интернационална недеља архитектуре (БИНА) – ГРАЂАНИ И ГРАЂЕЊЕ ГРАДА
БИНА трибина: Јавни градски простори – Проблеми, модели, перспективе
IX Београдска интернационална недеља архитектуре (БИНА) – ПРОСТОРИ ЈАВНОСТИ


Shared Cities – Creative Momentum SCCM је четворогодишњи културни програм / европска културна платформа која преиспитује савремене урбане изазове европских градова чија је мисија унапређење услова живота у европскима градовима. Повезујући различите аспекте културе дељења и урбани дизајн SCCM развија нови облик живљења у нашим градовима. Заједнички.

Јавна окупљања и креативне размене учесника SCCM програма кроз које ће остваривати заједнички програмски оквир одржаваће се у ДВОРИШТИМА ИДЕЈА (IDEAS YARDS) која ће бити организована у 6 партнерских градова – у Берлину, Прагу, Братислави, Катовицама, Будимпешти и Београду.

Покретањем експерименталих УРБАНИХ ЧВОРИШТА за унапређење заједничких отворених градских простора путем сарадње са заједницама, БИНА жели да преиспита могућности реализације прокламованог „права на град“ у нашим условима.

На јавном конкурсу одабран је стручни тим Чувари парка који ће развити своје пројекте сарадње са заједницом да би архитектонским, урбанистичким, уметничким и дизајнерским интервенцијама унапредили отворени градски простор у блоку код Милешевске 42. Програм почиње током БИНА манифестације и одвијаће се наредних 6 месеци. На почетку пројекта одржаће се радионице у сарадњи са партнерима Mindspace из Будимпеште и KUNSTrePUBLIK из Берлина. У суботу, 20. маја у Ликовној галерији КЦБ-а одржаће се једнодневна конференција на тему ДВОРИШТА ИДЕЈА БЕОГРАД: УЧИМО ДА ДЕЛИМО.

2017_BINA_press_01

У оквиру овогодишње БИНА-е представићемо такође две европске манифестације, лисабонски Тријенале архитектуре и темишварско Бијенале архитектуре BETA.

Београђани ће и ове године у мају имати прилику да прошетају Београдом са архитектима и историчарима архитектуре, стекну ново искуство перцепције града и виде га на начин на који до сада нису. У сарадњи са дугогодишњим партнерима, више факултета и установа, као и бројним сарадницима и ове године током трајања манифестације биће организован низ радионица за полазнике различитих узраста, од основне школе до студената.

Током месец дана трајања БИНА-е разговараћемо о архитектури знања као покретачу урбаног развоја, навијати да што пре почне израда главног пројекта за реконструкцију Музеја града Београда, дружићемо се са стручњацима који граде и опремају наше зграде, студенти и ђаци ће стварати своју архитектуру у радионицама и сви заједно ћемо шетати Београдом, упознајући га изнова и изнова.

БИНА 2017 говори језиком трансдисциплинарности: архитектуре, антропологије, филозофије, социологије, музике, визуелних уметности и дизајна. Позивамо вас да нам се придружите на изложбама, предавањима, шетњама и радионицама како бисмо заједно допринели стварању одговорних решења за нове просторне изазове са којима се наше окружење стално сусреће!

Добро дошли на дванаесту Београдску интернационалну недељу архитектуре, добро дошли у Дворишта идеја!

Све информације о тачним местима и временима одржавања програма, као и више података о самим програмима можете наћи на www.bina.rs, www.dab.rs и www.kcb.rs

Реализацију програма помогли су:
Град Београд, Министарство културе и информисања, Инжењерска комора Србије, Програм Креативна Европа, Аустријски културни форум, Италијански институт за културу у Београду, Амбасада Португала, Институт Камоиш, Португал, као и низ комерцијалних спонзора: Гардиан, Таркет, Ytong, Тикурила, Еуродом, Гир Краљево, Knauf

Овде можете погледати целокупан програм манифестације: Програм БИНА 2017

Logo-BINA