УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

CliCCHE-6

Универзитет у Београду, Архитектонски факултет и градска управа и институције Града Ваљево су реализовали завршни Мултипликативни догађај CliCCHE пројекта ЕРАСМУС + програма, у Ваљеву 14. новембра 2023. године.

 

О CliCCHE пројекту

Климатске промене, градови, заједнице и једнакост у здрављу (CliCCHE) је Еразмус+ европски пројекат који има за циљ да развије и тестира нова искуства у настави и учењу на техничким факултетима европских универзитета у циљу побољшања знања о стратегијама прилагођавања на климатске промене и за ублажавање утицаја на здравље људи у оквиру пројеката урбане регенерације.

CliCCHE партнерство окупља четири академска партнера, један национални истраживачки савет и четири града из Италије, Кипра, Португала и Србије: Универзитет Камерино, Камерино, Италија; Универзитет у Београду, Београд, Србија; Национални истраживачки савет, Палермо, Италија; Кипарски институт, Никозија, Кипар; Универзитетски институт из Лисабона, Лисабон, Португал и придружени градови: Град Ваљево, Србија; Сан Бенедето дел Тронто, Италија; Лисабон, Португал; Општина Строволос, Никозија, Кипар.

Више о CliCCHE пројекту: www.clicche.org

 

О SOS AIR мултипликативном догадјају

У Ваљеву је одржана завршна конференција CliCCHE пројекта. Овај једнодневни догађај се заправо односио на завршну конференцију CliCCHE пројекта, у коме су Ваљево и његова централна градска зона били предмет трансдисциплинарног пројекта урбане регенерације, који је укључио наставнике и студенте са Архитектонског факултета у Београду, али и грађане, локалне професионалце и друге актере из града Ваљева, Србије и иностранства, у процесу заједничког дизајна.

Током преподнева, у Великој сали Скупштине града Ваљева одржан је семинар о искуствима пројекта у Ваљеву и одвијао се кроз видео презентације, дебате, уз представљање резултата овог пројекта и ширења знања у вези са утицајем климатских промена на урбано здравље и могућностима унапређења урбане средине Ваљева, у правцу повећања квалитета живота у граду.

Учесници на семинару су поред грађана и представника локалне самоуправе били и ученици основних и средњих школа из Ваљева.

Градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић изразио је задовољство што је Ваљево учесник у овом пројекту и захвалио се учесницима на досадашњем труду.

IMG_3730a

„Изузетно ми је задовољство што је Ваљево учесник оваквог пројекта, у конкуренцији заједно са градовима из Португала, Италије, са Кипра и многих других градова. Пре свега желим да се захвалим професору Ђукановићу са Архитектонског факултета. Сигуран сам да ће резултати овог пројекта имати важно место у будућим стратегијама и плановима развоја нашег града. Још једном се захваљујем свим учесницима пројекта на досадашњем труду, а желим им да данас проведу леп дан у Ваљеву и у радној атмосфери“, поручио је градоначелник Гојковић.

Професор Зоран Ђукановић са Архитектонског факултета Универзитета у Београду, појаснио је шта овај пројекат значи за Ваљево.

„Овај пројекат климатске промене и једнакост у здрављу је међународни пројекат Еразмус+ програма, кога финансира Европска унија, а Универзитет у Београду је носилац тог пројекта. Имали смо огромно задовољство и изузетну част да захваљујући локалној градској управи добијемо Ваљево као град који нам је партнер у овом пројекту. Овај пројекат се бави израдом курикулума који у Европској унији треба да се баве изучавањем проблема и потреба за умањење климатских промена и да се на један нови начин истражује здравље грађана. Покушавамо да направимо велику мрежу европских и светских градова, који ће одговорније да се понашају према нашој средини. Оно што је посебно значајно, а то је да ће овај пројекат, а самим тим и град Ваљево постати део европских курикулума за изучавање овог пројекта. Универзитет у Београду, Архитектонски факултет, студенти и огроман тим експерата, истраживача, академика је учестовало у изради овог пројекта. Ваљево овим постаје део европске породице градива који се одговорно понашају према својој средини. Оно што посебно импресионира јесте да ова Градска управа има велике амбиције и јако много чини, у границама својих могућности, и врло одговорно се понаша према будућности овог града. Због тога ја Ваљево видим као један од градова који ће на европском нивоу бити један од лидера у овој области“, нагласио је Ђукановић.

IMG_3660a

Тамара Младеновић, студент Архитектонског факултета у Београду, објаснила је на који начин су студенти учествовали у овом пројекту.

„Студенти су били укључени у реализацију овог пројекта од самог почетка до краја. Прво смо се упознавали са тиме шта су климатске промене и како оне тачно утичу на град Ваљево и Србију уопште, а затим су студенти на основу тих детаљних анализа израђивали своја идејна решења која су испраћена кроз једну публикацију. Тако да Ваљево када буде спремно да начини корак ка остварењу од неких корака, има почетни корак. Дакле, има идејно решење које је настало на основу конкретних анализа. Студентима је било веома интересантно да учествују у стварању идејних решења и драго ми је што смо овде“, казала је Младеновић.

Поподневне активности су се односиле на дистрибуцију резултата пројекта директно на лицу места, у циљној области експериментисања кроз партиципативно дешавање. Користећи непосредан и занимљив језик јавне уметности, пажња је била усмерена на тему која посебно погађа град Ваљево, односно потребу да се дејствује у правцу смањења оних аерозагађења која доводе до нежељених промена у локалној микроклими.

IMG_3680

Студенти Архитектонског факултета су на платоу испред Центра за културу импровизовали уметничке перформансе и инсталације, како би мотивисали децу и грађане да постављају питања о здрављу и климатским променама, као и о могућим мерама ублажавања негативних ефеката на квалитет живота у граду.

IMG_7009

На крају активности, отворена је изложба радова студената Архитектонског факултета, који су у оквиру CliCCHE пројекта рађени за централну зону Ваљева.


 

 

Делови текста и неке од фотографија: Град Ваљево / преузето са: https://leparecvaljeva.rs/Одржан-clicche-мултипликативни-догађај-у-Ва/

Више о мултипликативном догађају: https://clicche.org/e2-sos-air/