UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

CliCCHE-6

Univerzitet u Beogradu, Arhitektonski fakultet i gradska uprava i institucije Grada Valjevo su realizovali završni Multiplikativni događaj CliCCHE projekta ERASMUS + programa, u Valjevu 14. novembra 2023. godine.

 

O CliCCHE projektu

Klimatske promene, gradovi, zajednice i jednakost u zdravlju (CliCCHE) je Erazmus+ evropski projekat koji ima za cilj da razvije i testira nova iskustva u nastavi i učenju na tehničkim fakultetima evropskih univerziteta u cilju poboljšanja znanja o strategijama prilagođavanja na klimatske promene i za ublažavanje uticaja na zdravlje ljudi u okviru projekata urbane regeneracije.

CliCCHE partnerstvo okuplja četiri akademska partnera, jedan nacionalni istraživački savet i četiri grada iz Italije, Kipra, Portugala i Srbije: Univerzitet Kamerino, Kamerino, Italija; Univerzitet u Beogradu, Beograd, Srbija; Nacionalni istraživački savet, Palermo, Italija; Kiparski institut, Nikozija, Kipar; Univerzitetski institut iz Lisabona, Lisabon, Portugal i pridruženi gradovi: Grad Valjevo, Srbija; San Benedeto del Tronto, Italija; Lisabon, Portugal; Opština Strovolos, Nikozija, Kipar.

Više o CliCCHE projektu: www.clicche.org

 

O SOS AIR multiplikativnom dogadjaju

U Valjevu je održana završna konferencija CliCCHE projekta. Ovaj jednodnevni događaj se zapravo odnosio na završnu konferenciju CliCCHE projekta, u kome su Valjevo i njegova centralna gradska zona bili predmet transdisciplinarnog projekta urbane regeneracije, koji je uključio nastavnike i studente sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, ali i građane, lokalne profesionalce i druge aktere iz grada Valjeva, Srbije i inostranstva, u procesu zajedničkog dizajna.

Tokom prepodneva, u Velikoj sali Skupštine grada Valjeva održan je seminar o iskustvima projekta u Valjevu i odvijao se kroz video prezentacije, debate, uz predstavljanje rezultata ovog projekta i širenja znanja u vezi sa uticajem klimatskih promena na urbano zdravlje i mogućnostima unapređenja urbane sredine Valjeva, u pravcu povećanja kvaliteta života u gradu.

Učesnici na seminaru su pored građana i predstavnika lokalne samouprave bili i učenici osnovnih i srednjih škola iz Valjeva.

Gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković izrazio je zadovoljstvo što je Valjevo učesnik u ovom projektu i zahvalio se učesnicima na dosadašnjem trudu.

IMG_3730a

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što je Valjevo učesnik ovakvog projekta, u konkurenciji zajedno sa gradovima iz Portugala, Italije, sa Kipra i mnogih drugih gradova. Pre svega želim da se zahvalim profesoru Đukanoviću sa Arhitektonskog fakulteta. Siguran sam da će rezultati ovog projekta imati važno mesto u budućim strategijama i planovima razvoja našeg grada. Još jednom se zahvaljujem svim učesnicima projekta na dosadašnjem trudu, a želim im da danas provedu lep dan u Valjevu i u radnoj atmosferi“, poručio je gradonačelnik Gojković.

Profesor Zoran Đukanović sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pojasnio je šta ovaj projekat znači za Valjevo.

„Ovaj projekat klimatske promene i jednakost u zdravlju je međunarodni projekat Erazmus+ programa, koga finansira Evropska unija, a Univerzitet u Beogradu je nosilac tog projekta. Imali smo ogromno zadovoljstvo i izuzetnu čast da zahvaljujući lokalnoj gradskoj upravi dobijemo Valjevo kao grad koji nam je partner u ovom projektu. Ovaj projekat se bavi izradom kurikuluma koji u Evropskoj uniji treba da se bave izučavanjem problema i potreba za umanjenje klimatskih promena i da se na jedan novi način istražuje zdravlje građana. Pokušavamo da napravimo veliku mrežu evropskih i svetskih gradova, koji će odgovornije da se ponašaju prema našoj sredini. Ono što je posebno značajno, a to je da će ovaj projekat, a samim tim i grad Valjevo postati deo evropskih kurikuluma za izučavanje ovog projekta. Univerzitet u Beogradu, Arhitektonski fakultet, studenti i ogroman tim eksperata, istraživača, akademika je učestovalo u izradi ovog projekta. Valjevo ovim postaje deo evropske porodice gradiva koji se odgovorno ponašaju prema svojoj sredini. Ono što posebno impresionira jeste da ova Gradska uprava ima velike ambicije i jako mnogo čini, u granicama svojih mogućnosti, i vrlo odgovorno se ponaša prema budućnosti ovog grada. Zbog toga ja Valjevo vidim kao jedan od gradova koji će na evropskom nivou biti jedan od lidera u ovoj oblasti“, naglasio je Đukanović.

IMG_3660a

Tamara Mladenović, student Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, objasnila je na koji način su studenti učestvovali u ovom projektu.

„Studenti su bili uključeni u realizaciju ovog projekta od samog početka do kraja. Prvo smo se upoznavali sa time šta su klimatske promene i kako one tačno utiču na grad Valjevo i Srbiju uopšte, a zatim su studenti na osnovu tih detaljnih analiza izrađivali svoja idejna rešenja koja su ispraćena kroz jednu publikaciju. Tako da Valjevo kada bude spremno da načini korak ka ostvarenju od nekih koraka, ima početni korak. Dakle, ima idejno rešenje koje je nastalo na osnovu konkretnih analiza. Studentima je bilo veoma interesantno da učestvuju u stvaranju idejnih rešenja i drago mi je što smo ovde“, kazala je Mladenović.

Popodnevne aktivnosti su se odnosile na distribuciju rezultata projekta direktno na licu mesta, u ciljnoj oblasti eksperimentisanja kroz participativno dešavanje. Koristeći neposredan i zanimljiv jezik javne umetnosti, pažnja je bila usmerena na temu koja posebno pogađa grad Valjevo, odnosno potrebu da se dejstvuje u pravcu smanjenja onih aerozagađenja koja dovode do neželjenih promena u lokalnoj mikroklimi.

IMG_3680

Studenti Arhitektonskog fakulteta su na platou ispred Centra za kulturu improvizovali umetničke performanse i instalacije, kako bi motivisali decu i građane da postavljaju pitanja o zdravlju i klimatskim promenama, kao i o mogućim merama ublažavanja negativnih efekata na kvalitet života u gradu.

IMG_7009

Na kraju aktivnosti, otvorena je izložba radova studenata Arhitektonskog fakulteta, koji su u okviru CliCCHE projekta rađeni za centralnu zonu Valjeva.


 

 

Delovi teksta i neke od fotografija: Grad Valjevo / preuzeto sa: https://leparecvaljeva.rs/Održan-clicche-multiplikativni-događaj-u-Va/

Više o multiplikativnom događaju: https://clicche.org/e2-sos-air/