UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Prezentacija konkursa: LafargeHolcim nagrada (LafargeHolcim Awards) – gostuje Džulija King (Julia King)

2016_LafargeHolcim-Awards_srp

Povodom konkursa za 5. međunarodnu LafargeHolcim nagradu, u petak, 09. decembra 2016. godine u 12.00 časova u Svečanoj sali Arhitektonskog fakulteta gostovaće Džulija King (Julia King), ambasador Nagrade i predstaviti ovaj konkurs.

Džulija King je dobitnica LafargeHolcim nagrade u kategoriji Nova generacija (Next Generation Prize) za 2011. godinu, za rad pod nazivom Decentralizovani sanitarni sistem (Decentralized Sanitation System) – projekat koji obezbeđuje rešenje decentralizovanih sanitarnih sistema u Savda Gevri, planski naseljenom predgrađu 30km zapadno od Nju Delhija u Indiji.

Julia-King

Džulija King

Džulija King (Julia King) je po zanimanju arhitekta dizajner i istraživač urbane gradnje u LSE Cities, Fakultetu za ekonomiju i političke nauke (London School of Economics & Political Science – LSE) u Velikoj Britaniji.

Kao arhitekta dizajner, kreativni stručnjak i istraživač urbane gradnje, bavi se istraživanjem u oblasti stanogradnje, sanitetsko-zdravstvenih uslova, infrastrukture, inkluzivnog razvoja, urbanizma i participativnih projektnih procesa.

Završila je studije arhitekture u Londonu i doktorirala na istraživačkom odeljenju Arhitektura ubrzanih promena i ograničenih resursa (Architecture of Rapid Change & Scarce Resources – ARCSR) na Univerzitetu London Metropolitan u Velikoj Britaniji.

Dobitnik je stipendije Eileen Gray, a njena disertacija o stambenom smeštaju za izbeglice na granici Tajlanda i Burme pod nazivom Autonomne strategije planiranja (Autonomous Planning Strategies) bila je nominovana za Medalju predsednika Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (Royal Institute of British Architects – RIBA). Proglašena je za perspektivnog ženskog arhitektu godine od strane Arhitektonskog žurnala i dobitnik je nagrade SEED za “Izvrsnost u projektovanju od javnog interesa” (“Excellence in Public Interest Design”) za 2014. godinu.

Julia-King_Decentralized-sanitation-system_New-Delhi_01

Džulija King na lokaciji svog izgrađenog projekta decentralizovanog sanitarnog sistema, Nju Delhi, Indija, 2014.

Julia-King_Decentralized-sanitation-system_New-Delhi_02

Džulija King – Decentralizovani sanitarni sistem, Nju Delhi, Indija – fotografija radova rađenih tokom septembra 2013.

Takođe, dobitnica je LafargeHolcim nagrade u kategoriji Nova generacija (Next Generation prize) za 2011. godinu za rad pod nazivom Decentralizovani sanitarni sistemi (Decentralized sanitation system) – projekat koji obezbeđuje rešenje decentralizovanih sanitarnih sistema u Savda Gevri, planski naseljenom predgrađu 30km zapadno od Nju Delhija u Indiji. Nalazi se na listi “Budućih 50″ (“Future 50” – prikaz 50 mladih projektanata i arhitekata koji pomeraju granice svoje oblasti i pokušavaju da promene svet), kao i listi “Onih koje treba pratiti” (“Ones to Watch”) Britanskog saveta za 2015. godinu.

Svoja znanja sticala je na Bartlett fakultetu arhitekture, Univerziteta u Londonu (Bartlett School of Architecture, University College London – UCL); Arhitektonskom udruženju (Architectural Association – AA); kao i na Sir John Cass fakultetu za umetnost, arhitekturu i dizajn Univerziteta Metropoliten u Londonu.

U okviru radionice na temu sanitetsko-zdravstvenih uslova na 5. međunarodnom forumu održive gradnje posvećenom “Infrastrukturnom prostoru” koji je održan od 07-09. aprila 2016. godine u Detroitu, SAD, Džulija King je nastupila kao stručnjak za ovu oblast.

Angažovana je kao ambasador nagrade, pružajući podršku Petom konkursu LafargeHolcim nagrada za održivu gradnju.


Povezani tekstovi:
Konkurs: 5. međunarodna LafargeHolcim nagrada (5th LafargeHolcim Awards)
Međunarodni festival zelene kulture Green Fest 2016
Studenti Arhitektonskog fakulteta u finalu takmičenja Solar Decathlon Middle East 2018
Tribina: ”Održiva arhitektura” na manifestaciji EKOKULT
Održivi razvoj novog pilot naselja u Beogradu putem IMM metodologije
Radionica: Održivi razvoj novog pilot naselja u Beogradu putem IMM metodologije


LafargeHolcim Nagrada je najznačajniji globalni konkurs u oblasti održivog dizajna. On obuhvata i vodeće profesionalne projekte, kao i smele ideje sledeće generacije koje kombinuju održiva građevinska rešenja sa arhitektonskom veštinom. Organizovan od strane LafargeHolcim Fondacije za održivu gradnju, konkurs prepoznaje ideje sa najvećim potencijalom za rešavanje današnjih izazova rastuće urbanizacije i unapređenja kvaliteta života.