УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Презентација конкурса: LafargeHolcim награда (LafargeHolcim Awards) – гостује Џулија Кинг (Julia King)

2016_LafargeHolcim-Awards_srp

Поводом конкурса за 5. међународну LafargeHolcim награду, у петак, 09. децембра 2016. године у 12.00 часова у Свечаној сали Архитектонског факултета гостоваће Џулија Кинг (Julia King), амбасадор Награде и представити овај конкурс.

Џулија Кинг је добитница LafargeHolcim награде у категорији Нова генерација (Next Generation Prize) за 2011. годину, за рад под називом Децентрализовани санитарни систем (Decentralized Sanitation System) – пројекат који обезбеђује решење децентрализованих санитарних система у Савда Геври, плански насељеном предграђу 30km западно од Њу Делхија у Индији.

Julia-King

Џулија Кинг

Џулија Кинг (Julia King) је по занимању архитекта дизајнер и истраживач урбане градње у LSE Cities, Факултету за економију и политичке науке (London School of Economics & Political Science – LSE) у Великој Британији.

Као архитекта дизајнер, креативни стручњак и истраживач урбане градње, бави се истраживањем у области станоградње, санитетско-здравствених услова, инфраструктуре, инклузивног развоја, урбанизма и партиципативних пројектних процеса.

Завршила је студије архитектуре у Лондону и докторирала на истраживачком одељењу Архитектура убрзаних промена и ограничених ресурса (Architecture of Rapid Change & Scarce Resources – ARCSR) на Универзитету Лондон Метрополитан у Великој Британији.

Добитник је стипендије Eileen Gray, а њена дисертација о стамбеном смештају за избеглице на граници Тајланда и Бурме под називом Аутономне стратегије планирања (Autonomous Planning Strategies) била је номинована за Медаљу председника Краљевског института британских архитеката (Royal Institute of British Architects – RIBA). Проглашена је за перспективног женског архитекту године од стране Архитектонског журнала и добитник је награде SEED за “Изврсност у пројектовању од јавног интереса” (“Excellence in Public Interest Design”) за 2014. годину.

Julia-King_Decentralized-sanitation-system_New-Delhi_01

Џулија Кинг на локацији свог изграђеног пројекта децентрализованог санитарног система, Њу Делхи, Индија, 2014.

Julia-King_Decentralized-sanitation-system_New-Delhi_02

Џулија Кинг – Децентрализовани санитарни систем, Њу Делхи, Индија – фотографија радова рађених током септембра 2013.

Такође, добитница је LafargeHolcim награде у категорији Нова генерација (Next Generation prize) за 2011. годину за рад под називом Децентрализовани санитарни системи (Decentralized sanitation system) – пројекат који обезбеђује решење децентрализованих санитарних система у Савда Геври, плански насељеном предграђу 30km западно од Њу Делхија у Индији. Налази се на листи “Будућих 50″ (“Future 50” – приказ 50 младих пројектаната и архитеката који померају границе своје области и покушавају да промене свет), као и листи “Оних које треба пратити” (“Ones to Watch”) Британског савета за 2015. годину.

Своја знања стицала је на Bartlett факултету архитектуре, Универзитета у Лондону (Bartlett School of Architecture, University College London – UCL); Архитектонском удружењу (Architectural Association – AA); као и на Sir John Cass факултету за уметност, архитектуру и дизајн Универзитета Метрополитен у Лондону.

У оквиру радионице на тему санитетско-здравствених услова на 5. међународном форуму одрживе градње посвећеном “Инфраструктурном простору” који је одржан од 07-09. априла 2016. године у Детроиту, САД, Џулија Кинг је наступила као стручњак за ову област.

Ангажована је као амбасадор награде, пружајући подршку Петом конкурсу LafargeHolcim награда за одрживу градњу.


Повезани текстови:
Конкурс: 5. међународна LafargeHolcim награда (5th LafargeHolcim Awards)
Међународни фестивал зелене културе Green Fest 2016
Студенти Архитектонског факултета у финалу такмичења Solar Decathlon Middle East 2018
Трибина: ”Одржива архитектура” на манифестацији ЕКОКУЛТ
Одрживи развој новог пилот насеља у Београду путем IMM методологије
Радионица: Одрживи развој новог пилот насеља у Београду путем IMM методологије


LafargeHolcim Награда је најзначајнији глобални конкурс у области одрживог дизајна. Он обухвата и водеће професионалне пројекте, као и смеле идеје следеће генерације које комбинују одржива грађевинска решења са архитектонском вештином. Организован од стране LafargeHolcim Фондације за одрживу градњу, конкурс препознаје идеје са највећим потенцијалом за решавање данашњих изазова растуће урбанизације и унапређења квалитета живота.