UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izložba konkursnih radova sa studentskog i anketnog konkursa kompanije Stattwerk za prvi balkanski eko-centar na Zelenom vencu

Kategorija arhitekte: I nagrada – Living Future Green (Jovan Mitrović, Snežana Zlatković, Bojana Cvetanović, Iva Bekić, Isidora Babović, Igor Zec)

U susret predstavljanju idejnog rešenja za „Stattwerk“ eko-centar na Zelenom vencu, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i projektantski biro „Stattwerk“ vas pozivaju na izložbu pobedničkih radova anketnog konkursa za diplomirane arhitekte i najboljih rešenja studenata arhitekture.

Pridružite nam se u četvrtak, 15. marta 2018. godine u 18 časova u Svečanoj sali fakulteta i saznajte kakve su ideje etabliranih arhitekata, ali i njihovih mladih kolega, za prvi zeleni, energetski efikasan soliter u Srbiji.

Na izložbi će biti prikazana rešenja svih finalista, ali i uža selekcija, odabrana među više od 200 učesnika. „Stattwerk“ će ovom prilikom saopštiti i ko su troje studenata koji će pohađati plaćenu praksu u našem birou, odnosno koji će dobiti priliku da rade upravo na projektu prvog zelenog solitera u Srbiji.

2018_Stattwerk-konkurs_Izlozba-radova_event

Podsećamo da je u kategoriji diplomiranih arhitekata, 1. nagradu u iznosu od 10.000 evra, osvojio je projekat studija Living Future Green. Među studentskim radovima se najviše istaklo rešenje tima sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u sastavu: Tina Urošević, Stevan Simović i Uroš Marković.

Drugo, treće i četvrto plasirana rešenja, prema oceni žirija, jednako su dobro odgovorila na pojedinačne zahteve konkursa, pa je doneta odluka da se dodele tri jednako vredne druge nagrade (po 2.500 evra), a samim tim povećan je i ukupan fond nagrada. Drugo mesto dele studio React, Ured studio i Jelena Milošević sa saradnicima. Novčane nagrade (po 500 evra) dobilo je još šest timova – finalista.

Stattwerk_konkurs_Pobednicki tim

Kategorija arhitekte: I nagrada – Living Future Green | Pobednički tim: Jovan Mitrović, Snežana Zlatković, Bojana Cvetanović, Iva Bekić, Isidora Babović, Igor Zec

Drugu nagradu među studentima osvojili su Dragan Vuković i Stevo Marijanović, a treću Jegor Aleksić i Filip Radaković. Prvonagrađeni studentski rad dobio je novčanu nagradu od 1.500, dok su drugo i treće plasirani nagrađeni sa po 500 evra. „Stattwerk“ je dodelio i dve pohvale za izuzetan trud i pokazanu kreativnost Fedoru Juriću i Mirku Milanoviću.

Stattwerk_konkurs_Nagradjeni_studenti

Studenti nagrađeni na konkursu kompanije Stattwerk

Ukupan nagradni fond konkursa iznosio je 23.000 evra. Novčane nagrade, kao i sami konkursi, osmišljeni su sa idejom da daju podsticaj domaćim arhitektama i pripadnicima srodnih profesija da razmišljaju i ubuduće o zelenoj, održivoj arhitekturi.

Konkurs za profesionalce je bio anketnog karaktera, a od učesnika se očekivalo da ponude projekte koji uključuju zelene fasade – vertikalne bašte i korišćenje obnovljivih izvora energije, koji mogu obezbediti maksimalnu energetsku efikasnost objekta. Studenti su se bavili dizajnom fasade ovog pionirskog projekta.

Pravo učešća imali su svi koji poseduju srpsko državljanstvo ili studiraju, odnosno rade, na teritoriji Republike Srbije. Radove učesnika konkursa ocenjivao je međunarodni žiri: Alfredo Penjafiel (Alfredo Peñafiel), arhitekta, studio „Roomz Architects“ (Nemačka/Španija), predsednik žirija, Manfred Norbert Fiš (Manfred Norbert Fisch), profesor i direktor Instituta za energetski dizajn, solarne tehnologije i upravljanje tehnologijama zgrada Arhitektonskog fakulteta Tehničkog univerziteta u Braunšvajgu (Nemačka), Florijan Daner (Florian Danner), arhitekta, studio „Danner Yildiz Architekten“ (Nemačka), Harald Maj (Harald May), dizajner enterijera, studio „Mayonzepte“, dr Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, dr Budimir Sudimac, docent Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Ivana Miškeljin, profesorka Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, kao i Stattwerk d.o.o. – tim inženjera i kreativaca.

Fotografije sa otvaranja izložbe: