UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Predavanje: ”Prava arhitektura. Istražujući radove Džona Lautnera” – Jan-Ričard Kikert (Jan-Richard Kikkert)

U okviru zvanične posete studenata i nastavnika sa Akademije arhitekture sa Amsterdamskog Univerziteta umetnosti (Academy of Architecture, Amsterdam University of the Arts) u četvrtak 16.03.2017. godine biće održana radionica Rethinking School of Architecture u kojoj će pored studenata sa gostujućeg fakulteta učestvovati i studenti I godine MASA studio prof. Milan Đurića  (MASA-A12011: STUDIO M02A – PROJEKAT – 2016/17) kao i grupa studenata sa Univerziteta umetnosti u Beogradu – Fakultet primenjenih umetnosti – Odsek za dizajn enterijera i nameštaja sa nastavnicom doc. Biljanom Branković.

Tokom posete organizovano javno predavanje: ”Prava arhitektura. Istražujući radove Džona Lautnera” (Real Architecture: Researching the work of John Lautner), koje će održati šef Departmana za arhitekturu na Amsterdamskoj akademiji arhitekture, arhitekta Jan-Ričard Kikert.

Predavanje se posebno preporučuje zainteresovanima za savremnu arhitekturu i studentima koji slušaju predmete Istorija moderne arhitekture i urbanizma, kao i Istorija moderne umetnosti i dizajna.

Predavanje:
Prava arhitektura. Istražujući radove Džona Lautnera
Jan-Ričard Kikert

Real Architecture: Researching the work of John Lautner
Jan-Richard Kikkert

/ četvrtak 16.03.2017. godine /
/ u 18.00 časova /
/ u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta /

Dobrodošli!

Bio

Jan-Ričard Kikert (Jan-Richard Kikkert), rođ. 1963. godine, je amsterdamski arhitekta i šef departmana za arhitekturu na Amsterdamskoj akademiji arhitekture u Holandiji. Tokom 2005. godine, njegova putovanja su ga dovela u dodir sa radovima američkog arhitekte Džona Lautnera. U narednih deset godina, posetio je svaki projekat Džona Lautnera, od Los Anđelesa do Aspena i od Ankoridža do Akapulka. On trenutno radi na knjizi koja dokumentuje njegovo istraživanje.

2016. godine je imanovan u šefa Departmana za arhitekturu na Amsterdamskoj akademiji arhitekture. On je studirao arhitekturu na Delftskom univezitetu tehnologije i na Berlahi Institutu. 1997. godine, zajedno sa arhitektom Džudit Korperšoek (Judith Korpershoek), osnovao je studio Architectenbureau K2 koji je osvojio brojne nagrade, uključujući Europan 6. Kikert je već godinama bio gostujući predavač i mentor za diplomske na Akademiji, gde takođe organizyje predavanja i internacionalne ekskurzije.

logo_AvB_EN

Kikkert_2016_Photo_Jimmy_On_The_Run

Jan-Richard Kikkert | Photo © Jimmy On The Run

John Lautner

Džon Lautner (John Lautner), 1911. – 1994. godine, bio je američki arhitekta koji je živeo i radio u Los Anđelesu. Obrazovao se kao učenik/ šgrt u birou Frenk Lojd Rajta (Frank Lloyd Wright) koji je verovao u učenje kroz praksu. Prema rečima gosp. Rajta, Lautner je izrastao u drugog najboljeg arhitektu na svetu. Lautnerova arhitektura se najbolje karakteriše kao organska arhitektura koja po definiciji poštuje čoveka i prirodu.

Lautnerov rad se razvio od bliskosti sa svojim učiteljem, do poptpuno jedinstvenog i individualnog opusa. On se nikada nije ponavljao, što je učinilo njegov rad nerazjašnjiv za kritičare i kolege arhitekte. Tek povodom obeležavanja njegovog 100. rođendana, Lotner je počeo da dobija priznanje koje je zaslužuje, svrstavajući ga među divove moderne arhitekture 20. veka.

http://www.johnlautner.org/

Painting-LautnerAndLautner_Kira_Od

Lautner i Lautner | Foto © 1984 Kira Od

John-Lautners-Goldstein-House-Jeff-Green

The Sheats Goldstein Residence by John Lautner. Image © Jeff Green