УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Предавање: ”Права архитектура. Истражујући радове Џона Лаутнера” – Јан-Ричард Кикерт (Jan-Richard Kikkert)

У оквиру званичне посете студената и наставника са Академије архитектуре са Амстердамског Универзитета уметности (Academy of Architecture, Amsterdam University of the Arts) у четвртак 16.03.2017. године биће одржана радионица Rethinking School of Architecture у којој ће поред студената са гостујућег факултета учествовати и студенти I године МАСА студио проф. Милан Ђурића  (МАСА-А12011: СТУДИО М02А – ПРОЈЕКАТ – 2016/17) као и група студената са Универзитетa уметности у Београду – Факултет примењених уметности – Одсек за дизајн ентеријера и намештаја са наставницом доц. Биљаном Бранковић.

Током посете организовано јавно предавање: ”Права архитектура. Истражујући радове Џона Лаутнера” (Real Architecture: Researching the work of John Lautner), које ће одржати шеф Департмана за архитектуру на Амстердамској академији архитектуре, архитекта Јан-Ричард Кикерт.

Предавање се посебно препоручује заинтересованима за савремну архитектуру и студентима који слушају предмете Историја модерне архитектуре и урбанизма, као и Историја модерне уметности и дизајна.

Предавање:
Права архитектура. Истражујући радове Џона Лаутнера
Јан-Ричард Кикерт

Real Architecture: Researching the work of John Lautner
Jan-Richard Kikkert

/ четвртак 16.03.2017. године /
/ у 18.00 часова /
/ у амфитеатру Архитектонског факултета /

Добродошли!

Био

Јан-Ричард Кикерт (Jan-Richard Kikkert), рођ. 1963. године, је амстердамски архитекта и шеф департмана за архитектуру на Амстердамској aкадемији aрхитектуре у Холандији. Током 2005. године, његова путовања су га довела у додир са радовима америчког архитекте Џона Лаутнера. У наредних десет година, посетио је сваки пројекат Џона Лаутнера, од Лос Анђелеса до Аспена и од Анкориџа до Акапулка. Он тренутно ради на књизи која документује његово истраживање.

2016. године је иманован у шефа Департмана за aрхитектуру на Амстердамској aкадемији aрхитектуре. Он је студирао архитектуру на Делфтском унивезитету технологије и на Берлахи Институту. 1997. године, заједно са архитектом Џудит Корпершоек (Judith Korpershoek), основао је студио Architectenbureau K2 који је освојио бројне награде, укључујући Еуропан 6. Кикерт је већ годинама био гостујући предавач и ментор за дипломске на Академији, где такође организyје предавања и интернационалне екскурзије.

logo_AvB_EN

Kikkert_2016_Photo_Jimmy_On_The_Run

Jan-Richard Kikkert | Photo © Jimmy On The Run

John Lautner

Џон Лаутнер (John Lautner), 1911. – 1994. године, био је амерички архитекта који је живео и радио у Лос Анђелесу. Образовао се као ученик/ шгрт у бироу Френк Лојд Рајта (Frank Lloyd Wright) који је веровао у учење кроз праксу. Према речима госп. Рајта, Лаутнер је израстао у другог најбољег архитекту на свету. Лаутнерова архитектура се најбоље карактерише као органска архитектура која по дефиницији поштује човека и природу.

Лаутнеров рад се развио од блискости са својим учитељем, до поптпуно јединственог и индивидуалног опуса. Он се никада није понављао, што је учинило његов рад неразјашњив за критичаре и колеге архитекте. Тек поводом обележавања његовог 100. рођендана, Лотнер је почео да добија признање које је заслужује, сврставајући га међу дивове модерне архитектуре 20. века.

http://www.johnlautner.org/

Painting-LautnerAndLautner_Kira_Od

Лаутнер и Лаутнер | Фото © 1984 Kira Od

John-Lautners-Goldstein-House-Jeff-Green

The Sheats Goldstein Residence by John Lautner. Image © Jeff Green