UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izložba: Umetničko-zanatski izraz tradicionalne narodne arhitekture u regionu Stare planine – dr Gorica Ljubenov

2017_Stara-planina_Gorica-Ljubenov

Foto © dr Gorica Ljubenov

Pozivamo Vas da u petak, 24. februara 2017. godine u 19h u Galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu, prisustvujete svečanom otvaranju izložbe:

Umetničko-zanatski izraz tradicionalne narodne arhitekture
u regionu Stare planine

dr Gorica Ljubenov
24. februar – 09. mart 2017.
Galerija “Čedomir Krstić”, Pirot

Arhitektura nastala tokom 19. i u prvoj polovini 20. veka, u staroplaninskim selima predstavlja autentično i neponovljivo nasleđe bogate riznice našeg narodnog graditeljstva. Na izložbi je prikazano tradicionalno graditeljstvo sela Brlog, Dojkinci, Jelovica, Šugrin, Braćevci, Kamenica, Pakleštica, Slavinja, Smilovci, Visočki Odorovci, Topli Dol, koja se ističu umetničko-zanatskim pristupom u obradi drveta i dekorativnim oblikovanjem arhitektonskih elemenata.

Na 35 panoa (7 tekstualnih, formata 30×30 cm i 28 panoa sa fotografijama kuća dekorativnih elemenata i detalja, formata 60×80 cm) predstavljen je deo reprezentativnih primera i detalja oblikovanja arhitektonskih, prostornih i konstruktivnih elemenata na tradicionalnoj staroplaninskoj kući (dimnjaci, krovne konstrukcije, drveni stubovi, spoljne ukrasne lajsne prozora, ćenarke, čuvarkuće, karakteristični sanduci, naćvari kao deo pokućstva) sa umetničko-zanatskog aspekta.


Povezani tekstovi:
Izložba studentskih radova: Stambena arhitektura u Srbiji u 19. i početkom 20. veka
Promocija knjige: Opština Žitorađa – stare seoske kuće i njihova tipologija


Recenzenti izložbe:
vanr.prof. dr Mirjana Roter Blagojević i dr Igor Marić, naučni savetnik, IAUS

Autorka izložbe:
Gorica (Bojović) Ljubenov rođena je u Peći. Diplomirala 1991. godine na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu, odsek Arhitektura u Prištini. Magistrirala 2001. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti, smer Unutrašnja arhitektura u Beogradu. Doktorirala 2015. god. na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

1