UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Alejandro-Aravena_main

Alehandro Aravena

Alehandro Aravena (Alejandro Aravena) proglašen je laureatom Pricker nagrade (Pritzker Prize) za 2016. godinu, najprestižnije nagrade u arhitekturi.

Izvor: Dezeen

Čileanski arhitekta Alehandro Aravena (Alejandro Aravena) je imenovan za umetničkog direktora Venecijanskog arhitektonskog bijenala 2016, koje će se fokusirati na „bitke koje treba dobiti“ da bi se unapredio kvalitet života u izgrađenim sredinama.

Postoji nekoliko bitaka koje moraju biti dobijene i nekoliko granica koje treba proširiti kako bi se život u izgrađenim sredinama popravio, a samim tim i kvalitet života ljudi“, rekao je Aravena, koji živi u Santjagu, Čile i najpoznatiji je po radu u svom birou Elemental.

Ono što bismo želeli da ljudi vide kad dođu na 15. Internacionalnu izložbu arhitekture: uspešne priče koje zaslužuju da budu ispričane i primere koje vredi podeliti, u kojima je arhitektura napravila, pravi i napraviće pomak u tim bitkama i granicama“, dodaje Aravena.

15. bijenalna izložba arhitekture u Veneciji će biti otvorena za javnost od 28. maja do 27. novembra 2016. godine i zauzimaće Arsenale (Arsenale) i Đardini (Giardini) prostore u istočnom delu ovog grada, kao i izvestan broj manjih satelitskih prostora.


Zvanični vebsajt Venecijanskog bijenala: www.labiennale.org/en/architecture/
Zvanični haštag: #biennalearchitettura2016


UC-Innovation-Center-by-Elemental_1

Innovation Center UC – Anacleto Angelini, Santjago, Čile, 2013 – Elemental | Foto © Nina Vidic

15. Internacionalna izložba arhitekture će biti o fokusiranju na arhitekturu i učenju iz arhitekture koja je kroz inteligenciju i/ili intuiciju sposobna da izbegne status quo“, rekao je Aravena. „Želeli bismo da predstavimo slučajeve koji, uprkos teškoćama, rezignaciji i gorčini, nešto predlažu i čine. Želeli bismo da pokažemo da u večnoj debati o kvalitetu izgrađenog okruženja, postoji ne samo potreba, već i prostor za akciju.

Ruta-Peregrino-by-Aravena_1

Ruta del Peregrino, Halisko, Meksiko, 2010 – Elemental | Foto © Iwan Baan

Aravenin pristup je oštar kontrast pristupu direktora Venecijanskog arhitektonskog bijenala 2014, holandskog arhitekte Rema Kolhasa (Rem Koolhaas) koji je odlučio da raskine vezu sa savremenom arhitekturom u korist svojih „Osnova“ (Fundamentals) – teme 14. Venecijsanskog bijenala zasnovane na Kolhasovim istraživanjima.


Povezani tekstovi:
Konkurs: 15. Internacionalna izložba arhitekture: Venecijansko bijenale 2016
14. Internacionalna izložba arhitekture: Venecijansko bijenale 2014


Nakon važnog eksperimentalnog Bijenala, razvijenog od strane Rema Kolhasa, u potpunosti posvećenom istraživanju ovog kustosa, verujemo da sledeće Bijenale treba da okupi arhitekte“, rekao je Paolo Barata (Paolo Baratta), predsednik Venecijanskog bijenala.

Barata je rekao da je Aravena najbolji arhitekta nove generacije koji može da ispita rastući jaz između arhitekture i društvenih potreba.

Ovo Bijenale namerava da još jedanput reaguje na jaz između arhitekture i civilnog društva, koji je poslednjih decenija transformisao arhitekturu u spektakl, na neki način, ipak je čineći nepotrebnom na drugi“, rekao je. “Među arhitektama nove generacije, Alehandro Aravena je, po našem mišljenju, onaj koji može na najbolji način opisati ovu stvarnost i naglasiti njenu životnost.

Elemental-by-Aravena_1

Quinta Monroy, Ikike, Čile, 2004 – Elemental i Alejandro Aravena | Foto © Cristobal Palma

Aravena, 48 godina, je najpoznatiji po svojim projektima socijalnog stanovanja sa Elemental grupom za akciju, koju je osnovao u partnerstvu sa Čileanskom naftnom kompanijom (Chilean Oil Company) i Biskupskim katoličkim univerzitetom Čilea (Pontificia Universidad Católica de Chile), kako bi se bavio društvenim pitanjima u južnoj i centralnoj Americi.

Stambeni projekat Elemental-a iz 2004. godine Quinta Monroy u Čileu, sa 93 jedinice stanovanja, napravljen kako bi obezbedio domove zajednici koja je prethodno živela na toj lokaciji nezakonito, pomogao je Araveni da osvoji Srebrnog lava za mladog arhitektu koji obećava, na Međunarodnoj izložbi Bijenala arhitekture u Veneciji 2008.

Zasnovane na tradicionalnim kućama u nizu, svaka zgrada na lokaciji je posebno dizajnirana kao jednostavna betonska konstrukcija, koja uključuje i prazninu, kako bi stanovnici mogli da im se prilagode i sami ih prošire.

Aravena takođe vodi svoj sopstveni biro, osnovan 1994, radio je kao profesor na Harvardskom univerzitetu i bio u žiriju Nagrade Pricker (Pritzker Prize) – najprestižnijeg priznanja u arhitekturi.