UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izveštaj sa druge DANUrB+ međunarodne konferencije u Somboru i Baji, 26-27. avgusta 2022.

Druga međunarodna konferencija INTERREG projekta „DANUrB+“ održana je 26-27. avgusta u Somboru i Baji (Mađarska). Tema konferencije bila je unapređenje regionalnog brendiranja i umrežavanja kulturne privrede i turizma. Shodno tome, cilj konferencije bio je pronalaženje zajedničkih tragova, postojećih i zaboravljenih, odnosno skrivenih ostataka kulturne baštine u podunavskim državama i šire, koji se mogu ponovo otkriti i pokrenuti za stvaranje regionalnog identiteta i brenda. Regionalno brendiranje proizvoda i usluga je ključno. On se može shvatiti i kao veza između pojedinačnog i zajedničkog ugleda gde se posebno radi na kvalitetu, dodatnoj vrednosti i jačanju šireg identiteta. Brendiranje tako postaje važno sredstvo za lokalni i regionalni razvoj i jačanje zajednice.

Namera ove DANUrB+ konferencije je da angažuje važne lokalne predstavnike, organizacije i ustanove kao moguće osnivače „DUNAVSKE DANUrB+ KULTURNE PROMENADE“, čijom bi se saradnjom u budućnosti uticalo na činioce razvojnih politika. U tom svetlu na konferenciji su učestvovali predstavnici iz više država: Austrije, Nemačke, Slovenije, Slovačke, Rumunije, Hrvatske, Mađarske i Srbije.

Nacionalni organizator za srpski deo konferencije u Somboru bio je Arhitektonski fakultet u Beogradu, dok je regionalni organizator Grad Sombor preko javnog preduzeća „Prostor“ i Turističke organizacije grada. Nacionalni organizator za mađarski deo konferencije u Baji bio je Arhitektonski fakultet iz Budimpešte, dok je regionalni organizator Grad Baja. Ispred Arhitektonskog fakulteta u Beogradu učestvovali su prof. Aleksandra Đukić, doc. Danijela Milovanović Rodić, as. Jelena Marić i as. Branislav Antonić.

01

Glavni učesnici konferencije u obilasku podunavske industrijske baštine Mohača u Mađarskoj

02

Otvaranje konferencije u velikoj sali Županije u Somboru

03

Prezentacija stejkholdera iz Sombora u velikoj sali Županije u Somboru

04

Prezentacija DANUrB+ projekta u novom kulturnom centru u Mohaču u Mađarskoj

05

Prezentacija kulturne baštine Golupca i Đerdapa u kulturnoj dvorani u Baji u Mađarskoj