UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Konkurs: Evropska nagrada za urbani javni prostor 2018. (European Prize for Urban Public Space 2018)

2018_CCCB_Public-Space

Centar savremene kulture u Barseloni (The Centre de Cultura Contemporània de Barcelona – CCCB) je objavio deseti po redu konkurs za Evropsku nagradu za urbani javni prostor, bijenalni počasni konkurs kreiran 2000. godine s ciljem priznavanja kreacije, oporavka i poboljšanja urbanih prostora, uzimajući u obzir da je njihovo stanje jasan indikator demokratskog zdravlja u našim gradovima.

Jedan od velikih doprinosa Evrope svetu je nesumnjivo bio njen poseban način razumevanja i iskustva urbanog javnog prostora. Kroz milenijume, Stari kontinent proizvodi gradove u ljudskoj razmeri, dugotrajne ali uvek dinamične i sa težnjom ka kulturnoj raznolikosti i građanskoj svesti među svojim stanovnicima. Javni prostor je fizički oblik koji je ispunjen nematerijalnim političkim vrednostima i snažnim društvenim, ekonomskim i istorijskim značenjem.

S obzirom na izazove sa kojima se trenutno suočava sve urbanizovaniji svet, odbrana evropskog modela grada, daleko od toga da je samo vežba u nostalgiji, sada je prikladnija nego ikada. Kada se pružanje urbanih područja širi sa neverovatnim momentom, kada su klimatske promene u dobroj meri rezultat rezultirajuće urbane mobilnosti, i kada su socijalni lomovi u gradovima sve očigledniji, javni prostor i dalje predstavlja najbolji teren za rešavanje glavnih problema koji proističu iz urbane pojave.

Sedam evropskih institucija su organizatori desetog konkursa za Nagradu. Nagrada je počasna i dodeljuje se zajednički autorima i promoterima odabranih projekata. Nagrađeni projekti dobijaju komemorativnu plaketu, a oni koji su odabrani za specijalno priznanje dobijaju diplomu. Nagrađeni radovi, oni koji primaju specijalno priznanje i finalisti biće objavljeni u Arhivi nagrada, a takođe, moguće je da će biti prikazani na putujućoj izložbi nagrada za 2018. godinu.


Povezan tekst:
Konkurs: Evropska nagrada za urbani javni prostor 2016. (European Prize for Urban Public Space 2016)
Evropska nagrada za urbani javni prostor 2014: poziv za učešće na konkursu


Članovi međunarodnog žirija, kojim ovom prilikom predsedava arhitekta Olga Tarrasó kao predstavnik CCCB-a, su: Peter Cachola Schmal, direktor, Deutsches Architekturmuseum (DAM); Matevž Čelik, direktor, Museum of Architecture and Design (MAO); Angelika Fitz, direktor, Architekturzentrum Wien (Az W); Hans Ibelings, istoričar i kritičar arhitekture (Amsterdam/Montreal); Juulia Kauste, Museum of Finnish Architecture (MFA), direktor; Ewa P. Porębska, istoričar i kritičar arhitekture (Warsaw); Francis Rambert, direktor. La Cité de l’Architecture et du Patrimoine (Cité); Ellis Woodman, direktor, Architecture Foundation (AF). Sekretar žirija: David Bravo, predstavnik, Centre of Contemporary Culture of Barcelona (CCCB).

Radovi se mogu predati od 15. januara do 21. februara 2018. godine.

Sve informacije o učešću na konkursu za Nagradu dostupni su na zvaničnoj stranici konkursa:
European Prize for Urban Public Space 2018