УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс: Европска награда за урбани јавни простор 2018. (European Prize for Urban Public Space 2018)

2018_CCCB_Public-Space

Центар савремене културе у Барселони (The Centre de Cultura Contemporània de Barcelona – CCCB) је објавио десети по реду конкурс за Европску награду за урбани јавни простор, бијенални почасни конкурс креиран 2000. године с циљем признавања креације, опоравка и побољшања урбаних простора, узимајући у обзир да је њихово стање јасан индикатор демократског здравља у нашим градовима.

Један од великих доприноса Европе свету је несумњиво био њен посебан начин разумевања и искуства урбаног јавног простора. Кроз миленијуме, Стари континент производи градове у људској размери, дуготрајне али увек динамичне и са тежњом ка културној разноликости и грађанској свести међу својим становницима. Јавни простор је физички облик који је испуњен нематеријалним политичким вредностима и снажним друштвеним, економским и историјским значењем.

С обзиром на изазове са којима се тренутно суочава све урбанизованији свет, одбрана европског модела града, далеко од тога да је само вежба у носталгији, сада је прикладнија него икада. Када се пружање урбаних подручја шири са невероватним моментом, када су климатске промене у доброј мери резултат резултирајуће урбане мобилности, и када су социјални ломови у градовима све очигледнији, јавни простор и даље представља најбољи терен за решавање главних проблема који проистичу из урбане појаве.

Седам европских институција су организатори десетог конкурса за Награду. Награда је почасна и додељује се заједнички ауторима и промотерима одабраних пројеката. Награђени пројекти добијају комеморативну плакету, а они који су одабрани за специјално признање добијају диплому. Награђени радови, они који примају специјално признање и финалисти биће објављени у Архиви награда, а такође, могуће је да ће бити приказани на путујућој изложби награда за 2018. годину.


Повезан текст:
Конкурс: Европска награда за урбани јавни простор 2016. (European Prize for Urban Public Space 2016)
Европска награда за урбани јавни простор 2014: позив за учешће на конкурсу


Чланови међународног жирија, којим овом приликом председава архитекта Olga Tarrasó као представник CCCB-а, су: Peter Cachola Schmal, директор, Deutsches Architekturmuseum (DAM); Matevž Čelik, директор, Museum of Architecture and Design (MAO); Angelika Fitz, директор, Architekturzentrum Wien (Az W); Hans Ibelings, историчар и критичар архитектуре (Amsterdam/Montreal); Juulia Kauste, Museum of Finnish Architecture (MFA), директор; Ewa P. Porębska, историчар и критичар архитектуре (Warsaw); Francis Rambert, директор. La Cité de l’Architecture et du Patrimoine (Cité); Ellis Woodman, директор, Architecture Foundation (AF). Секретар жирија: David Bravo, представник, Centre of Contemporary Culture of Barcelona (CCCB).

Радови се могу предати од 15. јануара до 21. фебруара 2018. године.

Све информације о учешћу на конкурсу за Награду доступни су на званичној страници конкурса:
European Prize for Urban Public Space 2018