UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Kula-Nebojsa_logo

Pozivamo Vas na promociju knjige „Nova škola arhitekture u Beogradu” autora dr Branislava Folića, u izdanju Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Promocija će se održati u Kuli Nebojša u Beogradu, 21. decembra 2017. godine, sa početkom u 19h. O knjizi će govoriti dekan prof. dr Vladan Đokić, prof. dr Branislav Milenković, prof. arh. Zoran Lazović, doc. dr Ana Nikezić i van. prof. mr Milorad Mladenović.

Iz recenzije knjige:
“Odbranjena doktorska disertacija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu Branislava Folića dia „Nova škola arhitekture u Beogradu i promene u školovanju arhitekata 1968–1971“, uz redigovanje autora, pretvorena je u rukopis NOVA ŠKOLA ARHITEKTURE U BEOGRADU, koji predstavlja značajan dokument velikog uloženog misaonog procesa i uzaludnih rezultata, te mnogo pominjane reči reforma. Zapravo, to je jedini merodavan prilog, na jednom delu izražajnog shvatanja, opisa i ocene svih istina, htenja i zabluda – da se u konfliktu vremena sagledaju pokušaji izlaska iz krize profesije, a pre svega, priprema za ovaj neophodan poziv.

S obzirom na današnje vreme (XXI vek) promena društvenog sistema, ovaj prilog postaje značajniji jer i dalje ističe sve neophodnosti promena u položaju arhitekture, njenog obrazovanja koje uočenim postupcima nisu rešene. Dakle, reforma konstantno traje – opstaje i dalje kao potreba.”

u Beogradu, 13. juna 2017. godine
dr Branislav Milenković
redovni profesor (u penziji) Arhitektonskog fakulteta u Beogradu

Nova-skola-arhitekture-u-Beogradu_pozivnica

O autoru:
Branislav Folić, rođen 08. jula 1981. u Vršcu, diplomirao je na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu 2005. godine, gde je i doktorirao jula 2015. godine. Marta 2010. izabran je za asistenta, a marta 2016. za docenta studijskog programa Arhitekture Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Od novembra 2012. (do 2015) učesnik međunarodnog TEMPUS projekta Evropske komisije Restructuring of Study Programme in Architecture to Long-Cycle Integrated Master in line with EU standards.

Pored naučnog i pedagoškog rada, Branislav Folić se bavi i stručnim radom u oblasti arhitektonskog i urbanističkog projektovanja. Od jula do decembra 2004, obavljao je stručnu praksu u birou PTE Architects u Londonu. Sarađivao sa Eparhijskom radionicom za umetničko projektovanje i oblikovanje od 1998. do 2008. godine. Dobitnik je više nagrada (jedna od američkog Instituta arhitekata za studentski konkurs). Arhitektonski biro Folić osnovao je 2008. godine.


Povezani tekstovi:
Publikacija: Nova škola arhitekture u Beogradu – Branislav LJ. Folić

Predstavljanje monografije: ”Spasoje Krunić: PROSTORNE METAFORE”
Promocija knjige eseja: Prostor vremena – Juhani Pallasmaa
Izložba: „Bogdan Bogdanović 2013/14“ fotografa Sebastijana Ilinga (Sebastian Illing) u Uličnoj galeriji
Seminar i izložba: Bogdan Bogdanović – Uvod u celinu
Film ”Neželjena baština” na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS 2017
Otvaranje izložbe “Putevima revolucije – Memorijalni turizam u Jugoslaviji” u Muzeju 25. maj