UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izložba u Galeriji Kolektiv: Alvaro Siza i Marija Antonija Siza (Álvaro Siza & Maria Antónia Siza)

2017_Alvaro-i-Maria-Antonia-Siza

Kolektiv_Logo120x120

Galerija Kolektiv, u saradnji sa Orisom, predstavlja izložbu crteža portugalskog arhitekte Alvara Size i slikarke Marije Antonije Size

Alvaro Siza, jedan od najprepoznatljivijih aktera današnje globalne arhitektonske scene, predstaviće se beogradskoj publici serijom svojih crteža. Crtež je veoma važan za Alvara Sizu, kako u njegovoj arhitekturi, tako i u privatnom životu. On koristi crteže dok razvija ideje i razmišlja o arhitekturi, dok takođe, crtežom pamti životne trenutke. Crtež je za njega najbrži način komunikacije – sa sobom i sa drugima.

Ciklus radova koji će biti prikazan u Galeriji Kolektiv vezan je za njegov rad na Marijanskom svetilištu u Fatimi, u Portugalu, za koji je Siza osmislio murale u kapeli crkve. U Beogradu će biti predstavljena serija od 41 crteža prema kojima je mural izrađen, a u kojima se prepoznaje Sizin crtački stil koji odlikuju jednostavnost, preciznost, promišljenost i ekspresivnost.

Na izložbi će, pored crteža Alvara Size, biti predstavljeno i 50 crteža njegove preminule supruge, slikarke Marije Antonije Size koja je izvršila snažan uticaj na Sizino stvaralaštvo.


Povezani tekstovi:
Izložba u galeriji Kolektiv: Savremeni Otisci – FABRIXel
Izložba: z n a m n e m a n a d e – Lazar Belić
Serija događaja: Beogradski Brutalizam
Radionica: Ilkin san o stolicama (Ilka’s Dream of Chairs)
Izložba: Poetika kutija – Mathias Klotz


Pozivamo Vas da nam se pridružite na otvaranju izložbe u utorak, 20. juna 2017. u 20.00 časova u Galeriji Kolektiv (Karađorđeva 53, Beograd). Izložbu otvara Dejan Tiago Stanković.

Vidimo se!

ORIS_logo