UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

U toku je konkurs za dodelu nacionalnih stipendija “Za žene u nauci” za 2015. godinu, namenjen mladim ženama u Srbiji koje se bave naučno istraživačkim radom u oblasti prirodnih nauka. Rok za prijavu je 28. februar 2015, a i ove godine će biti dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od 5 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.

Na konkurs se mogu prijaviti naučnice do 35 godina, koje su trenutno na doktorskim studijama ili su ih već završile.

Stipendije se dodeljuju u cilju realizacije značajnog naučnog istraživanja u oblasti prirodnih nauka koje će biti sprovedeno u Srbiji.

Prijave se podnose elektronskim putem na adresu unescoserbia@mfa.rs ili šalju poštom u Sekretarijat Nacionalne Komisije za saradnju sa UNESCO-m na adresu u Beogradu, Kneza Miloša 24-26.

Detaljne informacije o tome kako se prijaviti, uključujući prijavni formular i opšta pravila konkursa, moguće je naći na internet adresi http://www.zeneunauci.co.rs.

Nacionalne stipendije dodeljuju se kao podsticaj daljem naučnom i profesionalnom usavršavanju i deo su globalnog programa “Za žene u nauci” koji postoji u 50 zemalja širom sveta. U našoj zemlji ovaj program se, od 2010. godine, sprovodi u saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO-m i kompanije L’Oréal Balkan.

O globalnom programu: For Women in Science

L’Oréal-UNESCO “Za žene u nauci” je jedinstveni, svetski poznat program kreiran da promoviše i ohrabri žene koje doprinose naučnom napretku u celom svetu. Postoji od 1998. godine kada su ustanovljene Nagrade “Za žene u nauci”, koju godišnje dobija pet najuspešnijih naučnica u svetu.

Danas ovaj program, pored nagrada, obuhvata i internacionalne, regionalne i nacionalne stipendije “Za žene u nauci” i kroz njega je do danas podržano više od 2000 žena iz više od 100 zemalja širom sveta, čija istraživanja u različitim oblastima predstavljaju značajna naučna dostignuća.

www.forwomeninscience.com

For_Women_In_Science_logo