UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
recnikPojmovaLikArh_opt

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na promociju knjige u organizaciji Biblioteke Srpske akademije nauka i umetnosti:

REČNIK POJMOVA LIKOVNIH UMETNOSTI I ARHITEKTURE, I tom: A – Đ
Beograd : Srpska akademija nauka i umetnosti : Zavod za udžbenike, 2014

koja će se održati u Svečanoj sali SANU, Beograd, Knez Mihailova 35, u utorak 3. februara 2015. u 13.00 časova.

Na tribini Biblioteke SANU, koja je osnovana da prikazuje javnosti nove knjige članova SANU, nova izdanja SANU i njenih instituta, iz svih oblasti nauka i umetnosti, o knjizi govore: akademik Milan Lojanica, arhitekta, dr Ljiljana Stošić i Dragoljub Kojčić.

Pridružite nam se!

REČNIK POJMOVA: PREDGOVOR

Vreme i mesto

SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI
ODELJENJE LIKOVNE I MUZIČKE UMETNOSTI

/Svečana sala SANU/
/Beograd, Knez Mihailova 35/

/utorak, 3. februar 2015. u 13.00 časova/

O rečniku...

Izvor teksta: ZAVOD ZA UDŽBENIKE

REČNIK POJMOVA LIKOVNIH UMETNOSTI I ARHITEKTURE, I tom: A – Đ

Zasigurno jedno od najvažnijih izdanja, koje zaista s pravom nose epitet kapitalnih, na proteklom Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu (2014) bio je upravo ovaj rečnik, koji su zajednički ostvarili Srpska akademija nauka i umetnosti i Zavod za udžbenike.

Ovo delo, koje predstavlja veliki trenutak srpske leksikografije više nego sigurno je zaokružilo ovogodišnju Zavodovu izdavačku produkciju, koja mu je i donela titulu izdavača godine na ovogodišnjem oktobarskom sajmu knjiga.

Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture, tom I, koji obuhvata pojmove i termine od slova A pa sve do Đ, ostvario je autorski tim naših najeminentnijih stručnjaka, pod rukovodstvom akademika Milana Lojanice.

Između tri osnovna težišta: prirode likovnosti, njenog jezika i njene funkcije, razgranava se veoma široka mreža pojmova tumačenih u ovom rečniku. Zato ovaj rečnik omogućuje znatno bliže upoznavanje pojmova, pomažući tako čitaocu da bolje upozna karakteristike likovne umetnosti i njene relacije sa veoma širokim kontekstom.

Ovo izuzetno leksikografsko delo na svoj način svedoči o svojstvu likovnog da s lakoćom kristalizuje i najsloženije ideje, što ga čini osnovom svih intuitivnih procesa i pokretačem imaginacije u gotovo svim oblastima ljudskih delatnosti. Likovno, nesumnjivo pokriva sve oblasti tradicionalne i nadgrađene vizuelne kulture, uključujući njene brojne institucionalizovane ali i alternativne oblike, kao i marginalne, ili one koje srećemo u kulturi svakodnevnice.

Ovaj rečnik je posvećen samo oblastima likovnih oblasti – slikarstvu i skulpturi, kao i arhitekturi, koja je sa njima, po likovnoj osnovi i po tradicionalnoj klasifikaciji, u neposrednoj povezanosti.

NASLOV: REČNIK POJMOVA LIKOVNIH UMETNOSTI I ARHITEKTURE, I tom: A – Đ
AUTORI: GRUPA AUTORA , ZAVOD ZA UDŽBENIKE
IZDAVAČI: SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI, ODELJENJE LIKOVNE I MUZIČKE UMETNOSTI, Beograd, Knez Mihailova 35 i ZAVOD ZA UDŽBENIKE, Beograd, Obilićev venac 5
GODINA: 2014.
STRANICA: 623
ISBN: 978-86-17-17923-4
POVEZ: TVRD