УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Промоција књиге: Речник појмова ликовних уметности и архитектуре (А – Ђ)

recnikPojmovaLikArh_opt

Са задовољством Вас позивамо на промоцију књиге у организацији Библиотекe Српске академије наука и уметности:

РЕЧНИК ПОЈМОВА ЛИКОВНИХ УМЕТНОСТИ И АРХИТЕКТУРЕ, I том: А – Ђ
Београд : Српска академија наука и уметности : Завод за уџбенике, 2014

која ће се одржати у Свечаној сали САНУ, Београд, Кнез Михаилова 35, у уторак 3. фебруара 2015. у 13.00 часова.

На трибини Библиотеке САНУ, која је основана да приказује јавности нове књиге чланова САНУ, нова издања САНУ и њених института, из свих области наука и уметности, о књизи говоре: академик Милан Лојаница, архитекта, др Љиљана Стошић и Драгољуб Којчић.

Придружите нам се!

РЕЧНИК ПОЈМОВА: ПРЕДГОВОР

Време и место

СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ
ОДЕЉЕЊЕ ЛИКОВНЕ И МУЗИЧКЕ УМЕТНОСТИ

/Свечана сала САНУ/
/Београд, Кнез Михаилова 35/

/уторак, 3. фебруар 2015. у 13.00 часова/

О речнику...

Извор текста: ЗАВОД ЗА УЏБЕНИКЕ

РЕЧНИК ПОЈМОВА ЛИКОВНИХ УМЕТНОСТИ И АРХИТЕКТУРЕ, I том: А – Ђ

Засигурно једно од најважнијих издања, које заиста с правом носе епитет капиталних, на протеклом Међународном сајму књига у Београду (2014) био је управо овај речник, који су заједнички остварили Српска академија наука и уметности и Завод за уџбенике.

Ово дело, које представља велики тренутак српске лексикографије више него сигурно је заокружило овогодишњу Заводову издавачку продукцију, која му је и донела титулу издавача године на овогодишњем октобарском сајму књига.

Речник појмова ликовних уметности и архитектуре, том I, који обухвата појмове и термине од слова А па све до Ђ, остварио је ауторски тим наших најеминентнијих стручњака, под руководством академика Милана Лојанице.

Између три основна тежишта: природе ликовности, њеног језика и њене функције, разгранава се веома широка мрежа појмова тумачених у овом речнику. Зато овај речник омогућује знатно ближе упознавање појмова, помажући тако читаоцу да боље упозна карактеристике ликовне уметности и њене релације са веома широким контекстом.

Ово изузетно лексикографско дело на свој начин сведочи о својству ликовног да с лакоћом кристализује и најсложеније идеје, што га чини основом свих интуитивних процеса и покретачем имагинације у готово свим областима људских делатности. Ликовно, несумњиво покрива све области традиционалне и надграђене визуелне културе, укључујући њене бројне институционализоване али и алтернативне облике, као и маргиналне, или оне које срећемо у култури свакодневнице.

Овај речник је посвећен само областима ликовних области – сликарству и скулптури, као и архитектури, која је са њима, по ликовној основи и по традиционалној класификацији, у непосредној повезаности.

НАСЛОВ: РЕЧНИК ПОЈМОВА ЛИКОВНИХ УМЕТНОСТИ И АРХИТЕКТУРЕ, I том: А – Ђ
АУТОРИ: ГРУПА АУТОРА , ЗАВОД ЗА УЏБЕНИКЕ
ИЗДАВАЧИ: СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ, ОДЕЉЕЊЕ ЛИКОВНЕ И МУЗИЧКЕ УМЕТНОСТИ, Београд, Кнез Михаилова 35 и ЗАВОД ЗА УЏБЕНИКЕ, Београд, Обилићев венац 5
ГОДИНА: 2014.
СТРАНИЦА: 623
ИСБН: 978-86-17-17923-4
ПОВЕЗ: ТВРД