UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Najava predavanja dr Irene Kuletin Ćulafić ”Milutin Borisavljević – naučnik, arhitekta, estetičar i teoretičar”

header-homepage-sr

d

Ponedeljak 15. maj 2023. godine

Matematički institut SANU,
14 časova, sala 301f (III sprat), Ulica kneza Mihaila 36

Pozivamo vas da prisustvujete predavanju pod nazivom ”Milutin Borisavljević – naučnik, arhitekta, estetičar i teoretičar” koje će održati dr Irena Kuletin Ćulafić, docent Univerziteta u Beogradu Arhitektonskog fakulteta sa Departmana za istoriju i teoriju arhitekture i umetnosti u ponedeljak 15. maja 2023. godine sa početkom u 14 h u sali 301f (treći sprat) Matematičkog instituta SANU, Ulica kneza Mihaila 36.

Predavanje je organizovano u okviru seminarskog ciklusa Filozofija nauke i umetnosti koji organizuje Matematički Institut SANU uz napomenu da se predavanja u ovom ciklusu neće prenositi i snimati, već je predavanja moguće pratiti samo uživo.


 

U nastavku se nalaze apstrakti predavanja:

8. maj
Todor Vulić
Ciklizam istorijske dinamike

Postoji li neka struktura istorije s one strane slučajnog? Na ovo Špenglerovo pitanje teoretičari moderne pravolinijske paradigme odgovaraju odlučnim negiranjem. Međutim, relativno stabilna ritmičnost i hronološka simetričnost ponavljanja saobraznih događaja i epizoda u istorijskoj dinamici pokazuju pogrešnost važeće paradigme prema kojoj: istorijska nauka ne može formulisati zakone jer oni ne postoje, niti koristiti matematičke obrasce i predviđati istorijsku budućnost.


 

15. maj
Irena Kuletin Ćulafić
Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet
Departman za istoriju i teoriju arhitekture i umetnosti
Milutin Borisavljević – naučnik, arhitekta, estetičar i teoretičar

Milutin Borisavljević, arhitekta, projektant, teoretičar, kritičar, istoričar i estetičar arhitekture, ali iznad svega naučnik koji se bavio izučavanjem estetike arhitekture i optičko-fizioloških fenomena, i danas pola veka nakon njegove smrti ostaje enigma i misteriozna ličnost u srpskoj nauci i umetnosti. Dvadesetih godina dvadesetog veka Borisavljević je koncipirao naučnu estetiku arhitekture, kao vrstu pseudonauke koja izlazi iz okvira estetike kao filozofsko-teorijske discipline i temelji se isključivo na eksperimenatlnoj metodi u naučnim istraživanjima vezanim za optiku i prirodu percepcije koja je vezana za fenomenologiju i fiziologiju čula.


 

22. maj
Miloš Milovanović
Matematički institut SANU
Da li je Ruđer Bošković otkrio teoriju relativnosti?

Razmatra se Teslina tvrdnja da je Bošković predvideo teoriju relativnosti, koju takođe iznose još neki autori. Osnovno pitanje bi u tom pogledu glasilo da li je iz njegove teorije moguće izvesti Lorencovu kontrakciju dužine. To je razlog više za pitanje šta su polazišta Boškovićeve filozofije koja kvantnu teoriju i opštu relativnost sažima u jedinstven sistem zasnovan na statistici merenja i načelima opažanja. Na posletku je raspravljen uticaj Ruđera Boškovića na Teslu i njegovo delo.