UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Poziv za učešće na radionici: “ISO-SCAPES: Research Mass Housing through Drawing”

Cover

Arhitektonski fakultet u Beogradu u saradnji sa TH OWL: Detmold School of Architecture and Interior Architecture (Hochschule OWL – Detmolder Schule für Architektur und Innenarchitektur, Nemačka) i Univerzitetom Svetog Ćirila i Metodija iz Skoplja (Saints Cyril and Methodius University (UKIM), Severna Makedonija), uz podršku projekta Rehabilitation of Mass Housing as Contribution to Social Equality (RE-MCH) i DAAD, a povodom Međunarodnog MHN seminara (Beograd – maj 2022. godine), organizuje radionicu:

“ISO-SCAPES: Research Mass Housing through Drawing”

februar – maj 2022. godine

Rezultati studenata postignuti u okviru radionice će biti priređeni u formi izložbe sa pratećim katalogom u galeriji Aula Arhitektonskog fakulteta u Beogradu u okviru Međunarodnog MHN seminara.

Opis radionice

Naselja kolektivnog stanovanja (eng. Mass Housing) (MHN) predstavljaju najveći udeo urbaniteta i morfološke slike gradova u regionu Balkana, odnosno vodeći obrazac urbane transformacije i ekspanzije u drugoj polovini 20. veka. Štaviše, oni imaju značajan udeo u ukupnom stambenom fondu širom Evrope i imaju ogroman značaj u obezbeđivanju pristupa pristupačnom stanovanju, smanjenju društveno-prostorne polarizacije u gradovima i konačno doprinosu društvenoj jednakosti. MHN su izgrađena na preseku višestrukih uticajnih faktora koji podjednako uključuju povratne informacije između društvene strukture, tj. demografskih, socijalnih i ekonomskih, sa jedne strane, i fizičke strukture, sa druge. U tom okviru, ova naselja otelotvoruju višestruke nivoe materijalnih i nematerijalnih vrednosti i neodvojivi su deo lokalnog kolektivnog sećanja i urbanog identiteta.
U nameri da se ilustruju pomenute vrednosti i fenomeni MHN, zadatak radionice je usmeren na otkrivanje i reprezentaciju stambenih obrazaca izgrađenih na teritoriji grada Beograda u drugoj polovini 20. veka. Zadatak je dakle identifikovanje i mapiranje impulsa i transformacija koje su se generisale kroz vreme; a zatim njihova grafička predstava u formi crteža – izometrije stambenog naselja. Odgovor na zadatak se prikazuje jednim tehničko-narativnim crtežom odabrane studije slučaja.
Detaljnije informacije o zadatku i očekivanim rezultatima studenti će čuti na uvodnoj prezentaciji. Radionica će se odvijati na srpskom jeziku.

Februar 2022 Upoznavanje sa zadatkom i odabir studija slučaja / Upoznavanje sa studijom slučaja
Mart 2022 Analiza i mapiranje fenomena / Prva verzija crteža
April 2022 Kreiranje univerzalnog grafičkog izraza / Druga verzija crteža
Mart 2022 Analiza i mapiranje fenomena / Prva verzija crteža
Maj 2022 Finalizacija crteža / Postavljanje izložbe

P R I J A V A

Rok za prijavu: nedelja 06.02.2022. godine.
Prijave se vrše posredstvom linka u nastavku: https://forms.office.com/r/6KnG7JKig3
Uz prijavu je pored podataka o učesniku potrebno dostaviti i jedan crtež aksonometrije / izometrije.
Broj učesnika u radionici je ograničen. Informacije o prijavljenim učesnicima biće dostupne 08.02.2022. godine.
Radionica je otvorena za studente master (kao i 4. i 5. godine integrisanih) i doktorskih akademskih studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Učešće u radionici je besplatno. Za radionicu je moguće prijaviti se individualno ili u paru.
Pitanja slati na: cid@arh.bg.ac.rs 
NAPOMENA:
 Svi studenti učesnici radionice stiču pravo na dodatne kredite za vannastavne aktivnosti.

Organizacija i realizacija radionice

  • Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet:
    dr Ana Nikezić, vanredni profesor; Aleksandra Milovanović, istraživač-saradnik / doktorand
    u saradnji sa:
  • H OWL: Detmold School of Architecture and Interior Architecture (Hochschule OWL – Detmolder Schule für Architektur und Innenarchitektur, Nemačka): Dr Uta Potgieser, redovni profesor + Anica Dragutinović, asistent / doktorand i
  • Univerzitetom svetog Ćirila i Metodija iz Skoplja (Saints Cyril and Methodius University (UKIM), Severna Makedonija): Dr Ana Ivanovska Deskova, vanredni profesor + Dr Jovan Ivanovski, redovni profesor + Mihajlo Stojanovski, asistent / doktorand + Tea Damjanovska, asistent / doktorand
    uz podršku
  • DAAD projekta: Rehabilitation of Mass Housing as Contribution to Social Equality (RE-MCH).

Logo partneri