UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

ASXHMO_VE_1

Četvrta u nizu izložba u aktuelnoj sezoni izlagačkog programa 3M3 biće otvorena 29. juna od 19h, u Kolektiv galeriji na otvorenom (Drinčićeva 20).

Kustoskinja izlagačke sezone 2019/2020-2021, pod nazivom – “And yet it moves* – On liminal drawing issues” je dr Anđelka Bnin-Bninski.

Zves Konstantinos je licencirani arhitekta, koji živi i radi u Atini (Grčka).

/
ΑΣΧΗΜΟ:kolekcija bezobličnosti

Rad je usresređen na pojmove bezobličnosti, nedoslednosti, ružnoće i ponavljanja;
prati oštru liniju koja povezuje svojstva procesa crtanja sa činom gradnje i anomalijama gradskih ploha.
Crtež je tretiran kao građevinski materijal.
Naslov rada pozajmljen je iz Grčke reči za „ružno“. Ukorenjen u njemu je prefiks „A“ koji ukazuje na odsustvo i negaciju reči σχήμα koja znači „oblik“.
Potpadanjem pod kategoriju bezobličnosti, stvari gube ime – bilo održavanjem velike udaljenosti od primitivnih oblika i njihovih derivata, bilo time što su sastavni deo kompleksne celine, do te mere da je bilo kakvo razdvajanje ili prepoznavanje delova celine nemoguće.
One se obično nalaze između, kao neobični susreti, kopilad, praznine, slučajnosti ili otpatci. Čini se da sva ova svojstva predstavljaju izazov arhitekturi, a ipak su ona i sastavni elementi arhitekture i građene sredine.
Uspostavljanjem privremenog saveza sa neprojektovanim, ΑΣΧΗΜΟ se koristi crtežom kao alatom za frenetični zapis koji odaje njegove komunikacijske kvalitete. Ovaj savez pruža mogućnost sistematskog nošenja sa bezobličnošću i susrete sa njom, kao materijalnim i estetskim stanjem grada, pri čemu se koristi kreativnim mogućnostima apstrahovanja crteža i dovodi ih do kategorije izgrađenog.
ΑΣΧΗΜΟ se upliće između građevinskog materijala i dekora, informišući se načinima ispunjavanja površina i umetnošću obrade zidova./
/tekst autora, prevod/

Napomena: Poštovanje preporučenih epidemioloških mera je obavezno za sve posetioce izložbe.

ASXHMO_VE_2 (1)

ASXHMO_VE_3

ASXHMO_VE_4

ASXHMO_VE_2

photo_2021-06-22_16-50-59