UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Otvoreni poziv za istraživače: “Slučaj Petrovaradin: upravljanje istorijskim gradskim predelima”

2018_Slucaj-Petrovaradin

Izvor: Europa Nostra Srbija

Europa Nostra Srbija, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Fakultet za sport i turizam Novi Sad, u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Edinburgh World Heritage, Europa Nostra, i Globalnom obzervatorijom za istorijske gradske predele pod okriljem UNESCO-a, pozivaju zainteresovane istraživače, grupe istraživača, istraživačke organizacije i institute da se jave na otvoreni poziv u okviru projekta Slučaj Petrovaradin: upravljanje istorijskim gradskim jezgrima.

Slučaj Petrovaradin: Propitivanja je prvi segement u okviru projekta i predstavlja poziv za sprovođenje istraživanja na 4 teme od značaja za razvoj Petrovaradinske tvrđave i njenog okruženja koja imaju za cilj da unaprede razumevanje trenutnog stanja i ključnih izazova upravljanja i korišćenja kulturnog dobra Petrovaradinska tvrđava.

Petrovaradin_Podgradje

Petrovaradin, podgrađe | Izvor fotografije: Europa Nostra Srbija

Istraživanja će se fokusirati na:
#1 Namene, načine korišćenja i korisnike raznolikih prostora Petrovaradinske tvrđave;
#2 Strukture upravljanja i interese i potrebe različitih aktera;
#3 Postojeće interpretacije višeslojnog nasleđa Petrovaradina;
#4 Turističku valorizaciju i načine korišćenja Petrovaradinske tvrđave.

Rezultati istraživanja treba da budu prezentovani i pisani na engleskom jeziku, i služiće kao osnova za proces edukacije tokom Letnje akademije za stručnjake, predloge i preporuke za upravljanje Petrovaradinom i za aktivnosti zagovaranja kod donosilaca odluka, a biće objavljena u publikaciji Slučaj Petrovaradin: Dosije.

Budžet za sprovođenje svakog od četiri istraživanja je 100 000,00 rsd bruto.

Svi zainteresovani istraživači, istraživačice i organizacije mogu se prijaviti samostalno ili u grupi za jednu od 4 teme istraživanja. Prijavu je potrebno poslati najkasnije do subote, 05. maja 2018. godine na adresu applications@europanostraserbia.org.

U prilogu možete naći detaljan tekst poziva sa informacijama o svakom od istraživanja, informacije o projektu kao i aplikacioni formular:
Slučaj Petrovaradin: Osnovne informacije
Slučaj Petrovaradin: Poziv za istraživače
Slučaj Petrovaradin: Aplikacioni formular za istraživače


Povezani tekstovi:
Međunarodna konferencija: Očuvanje i unapređenje istorijskih gradova 2016
Radionica: Skriveni uglovi Beograda – Participativno mapiranje nasleđa grada
Seminar: Konzervacija i restauracija Sinagoge u Subotici

EuropaNostra_Logo100x200

Europa Nostra Srbija je dobrovoljno, nevladino, neprofitno i nestranačko udruženje posvećeno podizanju svesti o značaju kulturne baštine kao elementarnog prava svakog građanina sa vizijom da bude „glas kulturnog nasleđa“.