УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Отворени позив за истраживаче: “Случај Петроварадин: управљање историјским градским пределима”

2018_Slucaj-Petrovaradin

Извор: Europa Nostra Srbija

Europa Nostra Srbija, Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада и Факултет за спорт и туризам Нови Сад, у партнерству са међународним организацијама Edinburgh World Heritage, Europa Nostra, и Глобалном обзерваторијом за историјске градске пределе под окриљем UNESCO-а, позивају заинтересоване истраживаче, групе истраживача, истраживачке организације и институте да се јаве на отворени позив у оквиру пројекта Случај Петроварадин: управљање историјским градским језгрима.

Случај Петроварадин: Пропитивања је први сегемент у оквиру пројекта и представља позив за спровођење истраживања на 4 теме од значаја за развој Петроварадинске тврђаве и њеног окружења која имају за циљ да унапреде разумевање тренутног стања и кључних изазова управљања и коришћења културног добра Петроварадинска тврђава.

Petrovaradin_Podgradje

Петроварадин, подграђе | Извор фотографије: Europa Nostra Србија

Истраживања ће се фокусирати на:
#1 Намене, начине коришћења и кориснике разноликих простора Петроварадинске тврђаве;
#2 Структуре управљања и интересе и потребе различитих актера;
#3 Постојеће интерпретације вишеслојног наслеђа Петроварадина;
#4 Туристичку валоризацију и начине коришћења Петроварадинске тврђаве.

Резултати истраживања треба да буду презентовани и писани на енглеском језику, и служиће као основа за процес едукације током Летње академије за стручњаке, предлоге и препоруке за управљање Петроварадином и за активности заговарања код доносилаца одлука, а биће објављена у публикацији Случај Петроварадин: Досије.

Буџет за спровођење сваког од четири истраживања је 100 000,00 рсд бруто.

Сви заинтересовани истраживачи, истраживачице и организације могу се пријавити самостално или у групи за једну од 4 теме истраживања. Пријаву је потребно послати најкасније до суботе, 05. маја 2018. године на адресу applications@europanostraserbia.org.

У прилогу можете наћи детаљан текст позива са информацијама о сваком од истраживања, информације о пројекту као и апликациони формулар:
Случај Петроварадин: Основне информације
Случај Петроварадин: Позив за истраживаче
Случај Петроварадин: Апликациони формулар за истраживаче


Повезани текстови:
Међународна конференција: Очување и унапређење историјских градова 2016
Радионица: Скривени углови Београда – Партиципативно мапирање наслеђа града
Семинар: Конзервација и рестаурација Синагоге у Суботици

EuropaNostra_Logo100x200

Europa Nostra Србија је добровољно, невладино, непрофитно и нестраначко удружење посвећено подизању свести о значају културне баштине као елементарног права сваког грађанина са визијом да буде „глас културног наслеђа“.