UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2018_Share-Belgrade_t

Međunarodni SHARE Forum, jedna od najvažnijih platformi za povezivanje i umrežavanje arhitekata i inženjera u Centralnoj i Istočnoj Evropi, će se održati, po prvi put, u Beogradu 24. aprila 2018. godine u Metropol Palace hotelu. Uz razmenu iskustava i ideja učesnika, predavanja nekih od vodećih arhitekata i debate, posebno će biti fokusiran i na aktuelna pitanja građevinarstva, probleme i izazove u praksi.

SHARE Belgrade 2018 spojiće arhitekte iz 11 zemalja, da diskutuju i da dobiju inspiraciju jedni od drugih: Srbija, Nemačka, Engleska, Iran, Rumunija, Makedonija, Turska, Poljska, Ukrajina, Francuska i Bugarska.

SHARE Belgrade 2018 FORUM je organizovan od strane ProEvent Cultural Association i ABplus Events u partnerstvu sa Udruženjem Arhitekata Srbije (UAS). Predsedavajući SHARE Belgrade 2018 Forum-a će biti predsednik Udruženja Arhitekata Srbije, van. prof. Milan Đurić, arhitekta.


Povezani tekstovi:
Konferencija: Going Digital: Innovation in Art, Architecture, Science and Technology in Digital Era
ICA 2019 Beograd: 21. međunarodni kongres za estetiku
Konferencija: Mesta i tehnologije 2018 (Places and Technologies 2018)


SHARE Belgrade 2018 Internacionalni arhitektonski i inženjerski forum nudi učesnicima priliku da se upoznaju sa jednim od najnagrađivanijih arhitekata, arhitekta Ian RITCHIE – Osnivača Ian Ritchie Architects / UK. On će predstaviti svoj projekat: “The Sainsbury Welcome Centre for Neural Circuits and Behavior“, 2018. Ian Ritchie je britanski arhitekta, pesnik i umetnik koji je osnovao Ian Ritchie Architects 1981. godine. Njegovi projekti uključuju: RIBA Award – I nagrada – Terrasson Greenhouse and London Regatta Centre, i prvu nagradu American Institute of Architects – Royal Shakespeare Company Courtyard Theatre. On je predsedavao internacionalnim žirijima, kao što je Sterling Prize, bio je takođe prvi strani arhitekta koji je dobio Veliku srebrnu medalju od francuske Academie d’Architecture, za inovacije.

Dodatno predavanje:
Predavanje Ijana Ritčija (Ian Ritchie) o svom radu – utorak, 24. april 2018. godine u 10.30 časova, u biblioteci Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Ian Ritchie – The Sainsburys Wellcome Centre, London, 2016. | Video © Squint/Opera

ZAHA HADID ARCHITECTS biće predstavljeni na SHARE Belgrade 2018 od strane višeg stručnog saradnika arhitekte Maurizija Meossija kao Istaknutog govornika. Za vreme svoje prezentacije arhitekta Maurizio MEOSSI će govoriti o “Zaha Hadid Architects – Residential Projects”.

Zaha-Hadid-Architects_Milan-CityLife

Zaha Hadid Architects – Citylife Apartments, Milano, 2013. | Foto © Simón Garcia

Centralni govornik će biti i arhitekta Kerem YAZGAN koji je vodeći partner Yazgan Design Architecture u Turskoj, on će predstaviti svoj projekat: “YDA Business Center” 2017. U svojoj praksi, on neprestano istražuje i razvija fleksibilne, slobodne, sistematske i lucidne odnose u arhitektonskom projektovanju koji tačno definišu konceptualne, proizvodne i građevinske faze. Dobijao je nagrade na raznim arhitektonskim konkursima kao što su: 2017: YDA Center – European Property Awards 2017 – Prva nagrada; 2017: YDA Center – Premium Project in Best Office Building; Premium Project in Best Architectural Design; World Architecture Community Awards 23th Cycle Selected Project for WAA; 2017: Mustafa Vehbi Koç Sports Hall – World Architecture Community Awards; 2017: Hamamyolu Urban Deck – LEAF Awards 2017 – Urban Design Project of the Year Award.

Yazgan-Design-Architecture_Ankara-YDA-Center

Yazgan Design Architecture – YDA Center, Ankara, Turska, 2013-2017. | Ilustracija © Yazgan Design Architecture

Centralni govornik će biti i pejzažni arhitekta prof Rainer SCHMIDT, osnivač Rainer Schmidt Landschaftsarchitekten, iz Nemačke, koji će predstaviti projekat: “Zukunftspark Killesberg – Stuttgart ”. Njegov internacionalni rad je specijalizovan za velike projekte u pejzažnoj arhitekturi, planiranju životne sredine i urbani dizajn. Među njegovim najznačajnijim priznanjima su: 2015: WAN Landscape Awards, prva nagrada i 2013: DGNB Gold Certification; 2009 BDLA Prize.

Rainer Schmidt Landschaftsarchitekten – Zukunft Park Killesberg – Grüne Fuge, Štutgart, Nemačka, 2013. | Video © RSLArchitekten

Arhitekta Anouk LEGENDRE će takođe biti jedan od centralnih govornika na SHARE Belgrade 2018. Ona je partner u studiju X-TU Architects iz Francuske, i predstaviće projekat: “La Cité du Vin”. Neke od njenih najprestižnijih nagrada su: 2016: Mies van der Rohe Award, Nominacija; 2015: Architecture and Landscape Gold Medal, Milano; 2014: Paris Shop & Design Award i 2013: Academy Korean Architects Prize.

X-TU-Architects_Bordeaux-La-Cite-du-Vin

X-TU Architects – La Cité du Vin, Bordo, Francuska, 2016. | Foto © RSLArchitekten

Na SHARE Belgrade 2018 biće prisutni i dizajner osvetljenja arhitekta Colin BALL, direktor rasvete u BDP – Building Design Partnership Ltd u UK. Arhitekta Oskar GRABCZEWSKI osnivač OVO Grabczewscy Architekci iz Poljske, koji će predstaviti svoj projekat :“Museum of Fire in Zory”. Arhitekta Dean LAH je vodeći partner Enota iz Slovenije i govoriće o svom projektu: “Ptuj Performance Centre”. Arhitekta Angel ZAHARIEV je osnivač A&A Architects iz Bulgarske, i njegova prezentacija će biti o projektu “Capital Fort“. Arhitekta Habibeh MADJDABADI je vlasnica i glavni arhitekta Habibeh Madjdabadi Architecture Office iz Irana i predstaviće projekat: “Humanizing Architecture: The Value of Human Approximation along the Process of Design and Construction”; i arhitekta Vlad GAIVORONSCHI koji je osnivač Andreescu & Gaivoronschi iz Rumunije, čija će prezentacija biti o projektu “Regenerating Brownfield Lands”.

SHARE Belgrade 2018 će delovati kao efikasna platforma za umrežavanje, poslovanje, inspiraciju i razmenu ideja i transfer znanja.

Za registraciju i ostale detalje pogledajte: http://share-architects.com/share-belgrade-2018/

SHARE FORUM povezuje svake godine, stotine arhitekata i izvođača iz Evrope, Azije i Amerike, i tako postaje jedna od najvažnijih platformi za povezivanje i umrežavanje na građevinskom polju u centralnoj i istočnoj Evropi. Njegova godišnja održavanja su konstantna relevantna prisutnost u Varšavi, Krakovu, Budimpešti, Bukureštu, Sofiji, Beogradu, Atini i Skoplju.

Sve informacije o Share Forumu možete pogledati ovde: http://share-architects.com/