UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

AF - prijemni ispit - baner - DAS

Prijemni ispit na doktorskim studijama održaće se u ponedeljak, 18. septembra 2023. godine sa početkom u 10 časova u sali 235.

Spisak prijavljenih kandidata

 

Spisak kandidata za intervju sa Komisijom

Arhitektonski fakultet u Beogradu upisuje u prvu godinu doktorskih studija 25 studenta, 3 studenta finansirana iz budžeta i 22 studenata koja plaćaju školarinu.

Studenti strani državljani se upisuju u okviru broja predviđenog za upis studenata u prvu godinu doktorskih studija arhitekture (u okviru kvote od 22 studenata).

Na prvu godinu doktorskih studija može konkurisati lice koja ima prethodno:

  1. završene master akademske studije, odnosno integrisane studije sa najmanje 300 ESPB bodova, odnosno završene najmanje četvorogodišnje studije po propisima koji su važili do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju („Sl.glasnik RS”, br. 76/05, 100/07– autentično tumačenje, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 – autentično tumačenje, 68/15 i 87/16), i opštom prosečnom ocenom od najmanje 8. Takođe mogu konkurisati i lica koja imaju opštu prosečnu ocenu manju od 8, ukoliko imaju ostvarene naučne radove (minimum jedan naučni rad) objavljene u časopisima sa liste resornog ministarstva pre upisa na doktorske studije, a u skladu sa opštim aktima Fakulteta, odnosno Univerziteta. Bodovanje naučnih ostvarenja bliže je definisano u delu „Prijemni ispit sa elementima za rangiranje kandidata“ koji je sastavni deo ovog Informatora.
  2. završene master akademske studije, odnosno integrisane studije u oblasti Arhitektura ili u drugoj srodnoj oblasti obrazovanja u okviru obrazovno‐naučnog polja Tehničko‐ tehnoloških nauka ili Društveno‐humanističkih nauka ili obrazovno‐umetničkog polja Umetnosti definisanih Pravilnikom o naučnim, umetničkim, odnosno stručnim oblastima u okviru obrazovno‐naučnih, odnosno obrazovno‐umetničkih polja i ostvarilo najmanje 300 ESPB. Pod srodnim oblastima obrazovanja, podrazumevaju se naučne, odnosno stručne oblasti koje predstavljaju sastavni deo savremenog interdisciplinarnog pristupa profesiji Arhitekture i Urbanizma. Odluka o stepenu srodnosti donosi se pojedinačno na osnovu prijave kandidata.

Na doktorske studije može se upisati lice koje zna jedan svetski jezik.

Svi prijavljeni kandidati polažu prijemni ispit za proveru sklonosti za naučni, odnosno umetnički istraživački rad u oblasti arhitekture i urbanizma.

 

Rangiranje kandidata određuje se na sledeći način:
– ostvareni uspeh na prethodnim studijskim programima – do 20 poena,

– pismo o opredeljenju za oblasti naučnog i umetničkog interesovanja za budući istraživački rad i biografija – do 40 poena, i

– prijemni ispit koji se sastoji od testa i intervjua – do 40 poena.

Prijemni ispit je klasifikacionog karaktera i sastoji se iz dva dela: a) testa i b) intervjua. Naknada za polaganje prijemnog ispita iznosi 15.000,00 din.

Godišnja školarina za studente prve godine doktorskih akademskih studija koji plaćaju školarinu utvrđena je u iznosu od 300.000,00 dinara.

Godišnja školarina za strane studente koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku iznosi 3.500 evra.


Prijemni ispit održaće se dana 18. i 19. septembra 2023. godine
, u prostorijama Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, prema sledećem rasporedu:

  • Test ‐ 18. septembra 2023. godine od 10‐12 časova;
  • Intervju ‐ 19. septembra 2023. godine od 10‐17 časova.Raspored kandidata po salama za test i intervju biće objavljen na sajtu Fakulteta dana 18. septembra 2023. godine, u 9,00 časova.
Konkurs za upis na Doktorske akademske studije
Opšti uslovi za upis na Doktorske akademske studije Informator za upis na Doktorske akademske studije Terminski plan za upis na Doktorske akademske studije