UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2017_UrbanSOS_hOURCITY

U saradnji Van Alen Institute, 100 Resilient Cities i AECOM, pod vođstvom Rockefeller Fondacije objavljen je međunarodni konkurs Urban SOS: hOUR City za studente osnovnih, master i doktorskih akademskih studija. Od studenata se traži da daju predloge za rešavanje stambenih, transportnih i izazova ekonomskog razvoja, i zamisle kakve mogu biti granice budućeg grada.

Istorijski, granice grada bile su definisane udaljenošću koju ljudi mogu da pređu u roku od jednog sata. Ove granice određene su dometom gradske infrastrukture, i njenom razmenom sa okolnim oblastima. Zbog sila globalizacije i dramatičnih geografskih, društvenih i ekonomskih promena, došao je trenutak da se ove granice preispitaju. Postavljamo izazov studentima da razmotre nove načine povezivanja gradskih, prigradskih i seoskih naselja sa različitim mogućnostima.

(Ova) tri sistema predstavljaju neke od najvećih izazova sa kojima se društvo suočava danas: Kako povećati zalihe visokokvalitetnog stanovanja pristupačne cene? Kako možemo unaprediti mobilnost kako bi ponudili širi pristup poslovima, domovima, trgovini i uslugama? Možemo li razviti pravedniju ekonomiju koja obuhvata širi raspon ljudi, uključujući i one sa ograničenim sposobnostima i obrazovanjem, i one koji žive u udaljenim seoskim područjima?


Povezani tekstovi:
Konkurs Urban SOS: All Systems Go
Predavanje: ”Razmatrajući strategiju zasnovanu na činjenicama u urbanom kontekstu” – Henri Flečer (Henry Fletcher)


Studenti se podstiču da predlože političke strategije, poslovne modele i druga rešenja koja se bave njihovim odabranim izazovom, ali ove predloge mora da prati fizička intervencija na određenom mestu u gradu, u mreži 100 otpornih gradova (100 Resilient Cities – lista svih gradova). Studenti treba da formiraju multidisciplinarni tim od dva do pet članova kako bi učestvovali, i uključe studente iz minimum dve različite discipline. Učesnici moraju biti upisani u priznati školski program tokom 2017/2018. akademske godine kako bi imali pravo učešća.

Rok za prijavu učešća je sreda, 28. jun 2017. godine, a rok za predaju radova ponedeljak, 17. jul 2017. godine.

Žiri sastavljen od predstavnika vodećih svetskih kompanija iz Hong Konga, Londona, Njujorka i Sidneja, će razmatrati predložena rešenja i izabrati finaliste koji će učestvovati na završnoj prezentaciji u Los Anđelesu u januaru 2018. godine. Nagradni fond od ukupno $15,000 USD će biti podeljen između timova-finalista , a pobednički tim će dobiti podršku do vrednosti $25,000 USD od strane kompanije AECOM da sprovede svoj pilot-predlog.

Raspis konkursa Urban SOS: hOUR City