UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Razgovor: Arhitektura u kontekstu 3 – re:a.c.t studio – Grozdana Šišović i Dejan Milanović

KCB_Arh_u_kontekstu_top_o

KCB_latinica-crno

Kulturni centar Beograda,
Galerija Artget, Trg republike 5/I

utorak, 14. februar 2017. u 19.00 časova

ARHITEKTURA U KONTEKSTU 3, ciklus predavanja
THIS MUST BE THE PLACE / OVO MORA DA JE TO MESTO

Učestvuju: Grozdana Šišović, arhitekta; Dejan Milanović, arhitekta i Mia David, moderator

2017_Arhitektura-u-kontekstu_reACT_t

Nakon 10, 15 godina prakse, neminovno je da se osvrnete i zapitate da li je ovo ono što smo želili ili kako smo dovde došli. Samo ime biroa re:a.c.t upućuje na reakciju i interakciju u odnosu na kontekst, okolnosti, na ovde i sada. Ako posmatramo na taj način, onda se rad re:a.c.t-a, kao i njihova konkursna praksa, koja čini najveći deo opusa ovog autorskog tima, može čitati kao uporna težnja da se stvore kvalitetni prostori za svakog korisnika bez obzira na socijalne i ekonomske faktore. This Must Be The Place se odnosi i na ovo mesto, Beograd, Srbiju, kao mesto stvaranja, na margini dešavanja, isto koliko se odnosi i na prostore koje re:a.c.t stvara svojim projektima.

Rad ofisa re:a.c.t, kojim rukovode arhitekti Grozdana Šišović (1976) i Dejan Milanović (1973), obeležen je istrajnim i uspešnim učešćem na arhitektonskim konkursima, kao i zapaženim izvedenim objektima različitih tipologija. Uporedo sa projektantskim radom, deluju i u istraživačko-teorijskom polju i bave se pedagoškim radom u oblasti arhitekture.

Realizovana dela iz opusa re:a.c.t- a nagrađena su, između ostalog, nagradama beogradskog Salona arhitekutre 2010. i 2016. godine, Poveljom Udruženja arhitekata Srbije za delo izvedeno u inostranstvu i Zlatnom medaljom Internacionalnog bijenala mladih arhitekata u Minsku, u kategoriji poslovnih i industrijskih objekata, a tri njihova objekta do sada su nominovana za evropsku nagradu za arhitekturu Mies van der Rohe Award. Njihov rad je izlagan i objavljivan u stručnim monografijama i serijskim publikacijama.


Povezani tekstovi:
Mies van der Rohe nagrada 2017: 4 nominovana projekta iz Srbije
Razgovor: Arhitektura u kontekstu 2 – arh. Radivoje Dinulović
Razgovor: Arhitektura u kontekstu 2 – arh. Lazar Kuzmanov
Razgovor: Arhitektura u kontekstu 2 – arh. Zorica Savičić
Razgovor: Arhitektura u kontekstu 2 – dr Svetlana Pejić i Blagota Pešić


Napomena: Predavanje je vrednovano sa 5 bodova za prijavljene učesnike, odnosno 10 bodova za predavače koji su članovi Komore i uvršćeno u Program obuke kontinuiranog (permanentnog) profesionalnog usavršavanja članova Inženjerske komore Srbije iz oblasti Nacionalnog programa za 2016.godinu.

Suorganizator: Inženjerska komora Srbije

2017_Arhitektura-u-kontekstu_reACT_l

4