UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Ulicna-galerija-Konkurs-izlagacka-sezona-2017_opt

Ulična galerija u Beogradu objavljuje konkurs za izlagačku sezonu za 2017. godinu. Svi zainteresovani umetnici, kustosi, udruženja i organizacije mogu poslati svoje predloge projekata na office@mikroart.rs do 20. januara 2017. godine. U obzir dolaze i predlozi za samostalne i grupne izložbe, i kustoske projekte bez ograničenja u vidu medija. Takođe, prihvatamo predloge za prateće programe ili nezavisne događaje kao što su radionice, svirke, festivali, prostorne instalacije koje se mogu održavati i za vreme trajanja izložbi.

Predloge za projekte i prateće programe slati u u formi PDF-a u sledećem obliku:

  • Kratka biografija ili CV (do 300 reči);
  • Informacije o projektu (ime rada, autor/grupa autora, godina nastanka, kratak opis rada; do 300 reči);
  • Vizuelni materijal i
  • Tehnička lista neophodna za realizaciju projekta.

Vodeći se umetničkim kvalitetom, jasnoćom i aktuelnošću predloga, tehničkom izvodljivošću i komunikativnošću sa publikom, žiri će po završetku konkursa izabrati projekte koji će biti predstavljeni u Uličnoj galeriji tokom 2017. godine.

Ulicna-galerija-Konkurs-izlagacka-sezona-2017_01

Izložba BEZ IZLAZA, slikara Milana Nešića u Uličnoj galeriji otvorena je do 23. septembra 2016. godine.

Povezani tekstovi:
Izložba: „Bogdan Bogdanović 2013/14“ fotografa Sebastijana Ilinga (Sebastian Illing) u Uličnoj galeriji


Prva beogradska Ulična galerija

Napušteni i ruinirani prolaz u samom centru grada, kod Bezistana, postao je prva beogradska Ulična galerija. Ovo je prvi takav projekat u Srbiji po svom fizičkom karakteru iskorišćenja javnog prostora za galerijsku postavku. Galerija se nalazi u neposrednoj blizini Bezistana, u pešačkom prolazu između Trga Nikole Pašića i Nušićeve ulice, poznatijem kao Čavketov pasaž.

Program galerije sastoji se od dela angažovane umetnosti koja se bavi pitanjima od ključnog značaja za društvo. Jedna od njegovih bitnih karakteristika je to što će biti otvoren za mlade i neafirmisane umetnike.

Izmeštanjem umetnosti u javni prostor njena dostupnost proširena je na veliki broj ljudi, što je posebno bitno za teme koje su tradicionalno ignorisane i praktično nevidljive u društvu, a čiju pravu meru umetnik najbolje može osetiti i preneti posetiocima. Javni prostor tako dobija novu funkciju, umetnici mesto za izlaganje, grad novi centar kulture, a posetioci i prolaznici priliku da uživaju u umetnosti u ovom nesvakidašnjem prostoru.

Odlukom Veća opštine Stari grad i ugovorom kojim su regulisani odnosi između opštine i udruženja Mikro Art ovaj prostor ustupljen je za potrebe organizovanja održive ulične galerijske postavke na tri godine, sa mogućnošću produženja. Opština Stari grad se obavezala da će prethodno izvršiti rekonstrukciju prostora po arhitektonskom projektu arh. Ive Čukić.

Ovaj projekat specifičan je i po uspostavljanju neophodne saradnje izmedju institucija i građanskih udruženja čime je napravljen model za buduće ustupanje sličnih prostora za umetničku produkciju.

http://www.ulicnagalerija.rs/
https://www.facebook.com/UlicnaGalerija/