UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Internacionalni festival arhitektonskog filma “Novi Fokus” biće održan prvi put, 1. i 2. aprila 2016. godine u Nišu. Festival organizuje udruženje Biro4321. Na festivalu će biti prikazani filmovi iz regiona i sveta. Posetioci će imati priliku da pogledaju u bioskopu “Kupina” i nagrađivane filmove “Roterdam 2040”, “Christiania: 40 years of occupation” i druge.

Uz filmski program, festival “Novi Fokus” organizuje i debatu “Zaboravite sve što ste naučili” koja cilja na studente arhitekture, ali je otvorena za sve zainteresovane. Panel diskusiju vodiće arhitekta Ljuba Slavković, a učestvovaće i arhitekte Jelica Jovanović, Jelena Grbić, Nikola Andonov i Borys Wrzeszcz. Organizatori žele da dijalog između studenata arhitekture, profesionalaca i amatera u toj struci, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, ali i šire javnosti. Filmove će pratiti društveni događaji u okviru Deli prostora i kluba Labirint na kojima će nastupiti niški DJ duo Bad Robots.

Ulaz na festival je besplatan, ali je potrebna rezervacija karata zbog ograničenog broja mesta. Rezervaciju je moguće izvršiti putem festivalskog sajta ili u Deli prostoru.

Posredstvom festivalskog sajta moguće je i poslati i filmove iz oblasti arhitekture, urbanizma, civilnih urduženja sa delovanjem u domenu životnog prostora…

Novi-Fokus-Nis_film-festival-posters

Logo-NFN-2

O FESTIVALU
Internacionalni filmski festival “Novi Fokus” Niš ima za cilj da pokrene marginalizovan i/ili zaboravljen dialog na temu arhitekture. Festival neće samo uključivati projekcije filmova na ključne teme, već i tematsku debatu sa internacionalnim govornicima.

Sama tema diskusije i glavna tema prvog izdanja festivala je Arhitektura bez arhitekata. Smatramo da dijalog na temu arhitekture ne bi trebalo da bude vođen od strane nekoliko dominantnih univerziteta, prestonica koje poseduju najveći kapital ili investitora, već od strane svih nas, jer svi živimo u izgrađenoj okolini. Iz ovog razloga, festival će biti održan u gradu Nišu umesto u glavnom gradu Srbije, što može rezultirati decentralizacijom kulturne i arhitektonske scene u novi fokus.

DEBATA
Čini se da potrebe korisnika više nisu na prvom mestu arhitekata. Tako je došlo do razvoja civilnih inicijativa koje se sve češće bave uređenjem prostora. Smatramo da je neophodno diskutovati o tome kako arhitekte ne uspevaju da nauče iz svojih grešaka i bolje shvate potrebe savremenog društva. Tokom diskusije spojićemo govornike iz oblasti arhitekture, studente arhitekture i širu javnost sa ciljem da pokušamo da definisemo osnovne probleme, postavimo teška pitanja i damo prihvatljive odgovore.

PROGRAM:

Novi Fokus Nis_film festival program

KO I ZAŠTO
Biro4321 je neprofitna organizacija, osnovana u Nišu od strane dvoje studenata arhitekture, sa ciljem da se studentima, arhitektama, ali i široj javnosti pruže novi načini za učenje, razumevanje i bavljenje arhitekturom. Kroz svoj rad, biro se trudi da uključi studente u potragu za alternativnim i neformalnim principima edukacije, kroz organizovanje predavanja, tribina, izložbi, manifestacija i sl. Odaziv je veliki a reakcije studenata i građana su više nego pozitivne. Biro4321 se nalazi u Deli prostoru, u središtu buduće kreativne četvrti Niša.

Biro4321 kao i festival Novi Fokus Niš su osnovani od strane Đorđa Jovića i Sanje Cvetković.

Novi-Fokus-Nis_film-festival-tickets