УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Нови фокус – први фестивал архитектонског филма: Архитектура без архитеката

Интернационални фестивал архитектонског филма “Нови Фокус” биће одржан први пут, 1. и 2. априла 2016. године у Нишу. Фестивал организује удружење Биро4321. На фестивалу ће бити приказани филмови из региона и света. Посетиоци ће имати прилику да погледају у биоскопу “Купина” и награђиване филмове “Roterdam 2040”, “Christiania: 40 years of occupation” и друге.

Уз филмски програм, фестивал “Нови Фокус” организује и дебату “Заборавите све што сте научили” која циља на студенте архитектуре, али је отворена за све заинтересоване. Панел дискусију водиће архитекта Љуба Славковић, а учествоваће и архитекте Јелица Јовановић, Јелена Грбић, Никола Андонов и Борyс Wрзесзцз. Организатори желе да дијалог између студената архитектуре, професионалаца и аматера у тој струци, како из земље, тако и из иностранства, али и шире јавности. Филмове ће пратити друштвени догађаји у оквиру Дели простора и клуба Лабиринт на којима ће наступити нишки ДЈ дуо Бад Роботс.

Улаз на фестивал је бесплатан, али је потребна резервација карата због ограниченог броја места. Резервацију је могуће извршити путем фестивалског сајта или у Дели простору.

Посредством фестивалског сајта могуће је и послати и филмове из области архитектуре, урбанизма, цивилних урдужења са деловањем у домену животног простора…

Novi-Fokus-Nis_film-festival-posters

Logo-NFN-2

О ФЕСТИВАЛУ
Интернационални филмски фестивал “Нови Фокус” Ниш има за циљ да покрене маргинализован и/или заборављен диалог на тему архитектуре. Фестивал неће само укључивати пројекције филмова на кључне теме, већ и тематску дебату са интернационалним говорницима.

Сама тема дискусије и главна тема првог издања фестивала је Архитектура без архитеката. Сматрамо да дијалог на тему архитектуре не би требало да буде вођен од стране неколико доминантних универзитета, престоница које поседују највећи капитал или инвеститора, већ од стране свих нас, јер сви живимо у изграђеној околини. Из овог разлога, фестивал ће бити одржан у граду Нишу уместо у главном граду Србије, што може резултирати децентрализацијом културне и архитектонске сцене у нови фокус.

ДЕБАТА
Чини се да потребе корисника више нису на првом месту архитеката. Тако је дошло до развоја цивилних иницијатива које се све чешће баве уређењем простора. Сматрамо да је неопходно дискутовати о томе како архитекте не успевају да науче из својих грешака и боље схвате потребе савременог друштва. Током дискусије спојићемо говорнике из области архитектуре, студенте архитектуре и ширу јавност са циљем да покушамо да дефинисемо основне проблеме, поставимо тешка питања и дамо прихватљиве одговоре.

ПРОГРАМ:

Novi Fokus Nis_film festival program

КО И ЗАШТО
Биро4321 је непрофитна организација, основана у Нишу од стране двоје студената архитектуре, са циљем да се студентима, архитектама, али и широј јавности пруже нови начини за учење, разумевање и бављење архитектуром. Кроз свој рад, биро се труди да укључи студенте у потрагу за алтернативним и неформалним принципима едукације, кроз организовање предавања, трибина, изложби, манифестација и сл. Одазив је велики а реакције студената и грађана су више него позитивне. Биро4321 се налази у Дели простору, у средишту будуће креативне четврти Ниша.

Биро4321 као и фестивал Нови Фокус Ниш су основани од стране Ђорђа Јовића и Сање Цветковић.

Novi-Fokus-Nis_film-festival-tickets