UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
KCB_Arh_u_kontekstu_top_o
KCB_latinica-crno

Kulturni centar Beograda,
Galerija Artget, Trg republike 5/I

Četvrtak, 24. mart 2016. u 19.00 časova

ARHITEKTURA U KONTEKSTU, ciklus predavanja
OD KONKURSA DO REALIZACIJE

Učestvuju: Vladimir Lojanica, d.i.a i Snežana Ristić, d.i.a.

Deveti susret u ciklusu „Arhitektura u kontekstu“ je u vidu razgovora „OD KONKURSA DO REALIZACIJE“ u kome učestvuju arhitekta Vladimir Lojanica i moderator Snežana Ristić.

Vladimir Lojanica je diplomirao 1995, sa najvišom ocenom i visokim prosekom, a danas je redovni profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Za dvadesetak godina aktivne profesionalne prakse uradio je u raznim autorskim postavama tridesetak nagrađenih arhitektonsko-urbanističkih konkursa i realizovao petnaestak objekata – od stambenih do poslovnih, od rekonstrukcije ambasade Francuske u Beogradu do hotelsko – poslovnog kompleksa u Rajićevoj ulici u Beogradu u izgradnji.

Pretpostavljalo se da će njegov prvonagrađeni projekat za arhitektonsko-urbanističko rešenje rekonstrukcije Narodnog muzeja ići u realizaciju, ali nije. Šta se sve dogodi od trenutka kad se saznaju rezultati konkursa do eventualne realizacije, kad od idejnog do glavnog projekta prođu godine, kad treba uskladiti tehnologiju, funkciju, nove potrebe… Kako pregovarati sa velikim investitorima, i jesu li oni zahtevniji od malih, kako preboleti odbačene projekte u koje je uložen ogroman rad. Ima li u svemu tome zadovoljstva. O tome sa arhitektom Vladimirom Lojanicom u Arhitekturi i kontekstu.

Napomena: Predavanje je vrednovano sa 5 bodova za prijavljene učesnike, odnosno 10 bodova za predavače koji su članovi Komore i uvršćeno u Program obuke kontinuiranog (permanentnog) profesionalnog usavršavanja članova Inženjerske komore Srbije iz oblasti Nacionalnog programa za 2016.godinu.

Suorganizator: Inženjerska komora Srbije

Vladimir-Lojanica_Narodni-muzej-u-Beogradu

Vladimir Lojanica – Rekonstrukcija Narodnog muzeja u Beogradu, 2010. | Ilustracija © proAspekt

Vladimir-Lojanica_Hotel-&-trzni-centar-Rajiceva-ul-Beograd;

Vladimir Lojanica – Hotel i tržni centar, Rajićeva ulica, Beograd, 1998. | Ilustracija © proAspekt

Vladimir Lojanica (1969), diplomirao je i magistrirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kome je sada redovni profesor i šef Departmana za arhitekturu.

Godine 2004. osnovao je samostalnu arhitektonsku praksu, arhitektonski studio proAspekt. Redovno i uspešno učestvuje na javnim nacionalnim i međunarodnim arhitektonskim konkursima na kojima je osvojio brojne nagrade. Član različitih nacionalnih strukovnih udruženja i savetodavnih tela. Autor serije projekata i realizovanih objekata u zemlji i inostranstvu. Učestvovao na međunarodnim profesionalnim kongresima i izložbama uključujući i dva puta izlaganje u okviru nacionalne selekcije na Arhitektonskom bijenalu u Veneciji. Objavio radove i tekstove u monografijama i profesionalnim publikacijama. Nekoliko puta nagrađivan različitim nacionalnim profesionalnim priznanjima.

Dobitnik je Nagrade Saveza arhitekata za najuspešniji izvedeni objekat za hotel Holliday Inn i Expocentar u Beogradu kao i Nagrade 37. Salona arhitekture za realizovano delo Vinarija Acumincum, Stari Slankamen.

Vladimir-Lojanica_Stambeno-poslovna-zgrada-ul-T-Koscuskog-Beograd

Vladimir Lojanica – Stambeno-poslovna zgrada, ulica Tadeuša Košćuškog, Beograd, 2004. | Ilustracija © proAspekt
3