UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Ovde možete pogledati rezultate konkursa: (09.06.2016)
WINNERS ANNOUNCED: LONDON INTERNET MUSEUM

Bi Briders (Bee Breeders) – organizatori arhitektonskih konkursa – organizuju konkurs za Londonski muzej interneta; to je prilika za arhitektonske entuzijaste da upotrebe kreativne ideje kako bi povezali sadašnje generacije sa prošlošću i budućnošću. Učesnici konkursa imaju zadatak da predaju projekte za muzej interneta koji prikazuje istoriju interneta, i predstavlja mesto za diskusiju i razradu budućnosti interneta.

Internet je omogućio da povezivanje ljudi bude beskrajno jednostavnije, te je stoga ovaj koncept “povezivanja” poslužio u odabiru (sada zatvorenog) muzeja stare željezničke stanice Severni Vulvič (North Woolwich Old Station Museum) u istočnom Londonu, kao lokacije za konkursni zadatak. Muzej stare železničke stanice na mestu nekadašnjeg glavnog čvorišta gradske “Severni London” (North London) linije, je sada napušten i pao u zaborav.

North-Woolwich-Old-Station-Museum_main

Lokacija za konkursni zadatak: Muzej stare željezničke stanice Severni Vulvič (North Woolwich Old Station Museum) u istočnom Londonu | Muzej više ne radi.

Pronalazak interneta je izazvao revoluciju u načinu na koji svet funkcioniše, više nego bilo koji drugi tehnološki izum u prošlom veku. I dok su pronalasci telegrafa, telefona, radija, televizije i, zatim, kompjutera formirali okruženje, stvaranje interneta je omogućilo digitalnu revoluciju u kojoj danas živimo.

Internet je medijum za povezanu saradnju i trenutnu interakciju među pojedincima, bez obzira na njihov geografski položaj. Smanjujući razdaljine, internet omogućava da ideje postanu veće, sa manje ograničenja koja ih sputavaju.

Dok su najranije ideje o internetu začete u Sjedinjenim američkim državama, rešenja britanskih naučnika i inžinjera su omogućila da se ova tehnologija proširi van domena slanja običnih poruka. Spoj između američkih istraživanja i radova britanskih istarživača Donalda Dejvisa (Donald Davies) i Tim Berners Liija (Tim Berners Lee) bio je osnova današnjeg interneta i izazvalo je stvaranje svetske internet mreže (World Wide Web).

Stoga, organizatori arhitektonskih konkursa Bi Briders traže od arhitekta i dizajnera da pošalju ideje za Londonski muzej interneta – mesto koje bi povezalo posetioce sa istorijom interneta i predstavilo im opcije za njegovu budućnost.

Pravo učešća:
Konkurs je otvoren za sve. Nije potrebna stručna kvalifikacija. Projekti se mogu raditi samostalno ili u timovima (maksimum 4 člana tima).

Jezik konkursa:
Prepiska sa organizatorima mora biti na engleskom jeziku.
Učesnici predaju sve informacije na engleskom jeziku.

Preuzmite ceo raspis konkursa za više informacija.

Nagrade:
Na konkursu će biti proglašena 3 pobednička rada i 6 otkupa. Organizatori arhitektonskih konkursa Bee Breeders će dodeliti ukupno $ 5.000 US Dolara po sledećem principu:
I nagrada – $ 3.000 USD
II nagrada – $ 1.500 USD
III nagrada – $ 500 USD

Pobednici konkursa će biti predstavljeni u međunarodnim umetničkim i dizajnerskim medijima, kao i na vebsajtu organizatori konkursa Bi Briders. (https://londoninternetmuseum.beebreeders.com/#competition)

Ovo su, do sada, potvrđeni medijski partneri koji će prezentovati konkurs i nagrađene radove u svojim izdanjima: Arch20; Archello; Archi.ru; Archilovers; Archinect; Architectur Journal; Wettbewerbe; Architime.ru; Australian Design Review; BauNetz; NIP; ViaVili; WA; World Architecture; World Architecture News…

Organizatori konkursa će takođe priznati izuzetan nastup svih nagrađenih i otkupljenih radova dodelom Priznanja za dostignuće (Certificates of Achievement).

Žiri konkursa:
Članovi žirija koji su navedeni u listi ispod, ni pod kakvim okolnostima ne smeju biti kontaktirani od strane učesnika konkursa ili njihovih predstavnika. Učesnici koji pokušaju da kontaktiraju sa članovima žirija biće diskvalifikovani.

Članovi žirija:
Allison Schwartz – MA Architects, USA;
Alona Martinez – University of Plymouth, United Kingdom;
Andrejs Edvards Rauchut – Associate professor at RISEBA and a Fulbright grant recipient, Latvia;
Audrey McKee – Renzo Piano Building Workshop, France;
Brittany Utting – Thomas Phifer and Partners, USA;
Carlos M Guimarães – depA, correspondent of A10 magazine, Portugal;
Collin Anderson – Renzo Piano Building Workshop, France;
Daniel Jacobs – SHoP Architects, New York City, USA;
Daphné Karaiskaki – Renzo Piano Building Workshop, France;
Gemawang Swaribathoro – OMA, Hong Kong;
Gia-Hy Hoang – Search Architects, France;
Jenna Dezinski – University of Texas, Austin, USA; Alterstudio Architecture, Austin, Texas, USA;
John Paul Rysavy – SHoP Architects, New York City, USA; And-Either-Or Austin, Texas and Brooklyn, New York, USA;
John Simons – KPF, USA;
Mandy Too – DPA, Singapore;
Pangalos Dugasse Feldmann – École Spéciale d’Architecture, France;
Pierre-Henri Baudart – Studio Akkerhuis, France;
Rajiv J. Fernandez – Tamarkin Co, USA;
Simon McGown – CO-office, USA.

Sva komunikacija u vezi konkursa treba da bude samo sa osobljem Bi Briders, tj. organizatorima konkursa. U slučaju bilo kakvih pitanja, obratite se putem email-a na sledeću adresu: hello@beebreeders.com.

Važni datumi:
“Rana” registracija: 03. mart – 06. april 2016.
“Poslednji momenat” registracija: 07. april – 04. maj 2016.
Rok za registraciju: 04. maj 2016.
Rok za predaju radova: 18. maj 2016. (do 23 sata i 59 minuta po Griniču)
Objava pobednika na konkursu: 01. jun 2016.

O svemu opširnije na vebsajtu konkursa: https://londoninternetmuseum.beebreeders.com/#competition

Bee_Breeders-logo_small