UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Cultural-Fund-Visual

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) je 7. oktobra u Tirani lansirala novi regionalni projekat “Omladinski fond za kulturu Zapadnog Balkana”, namenjen kulturnim radnicima-ama, mladim umetnicima-ama i nevladinim organizacijama koje se bave mladima i kulturom. Projekat ima za cilj da podrži kulturni aktivizam mladih i kreativna rešenja za društvena i politička pitanja na Zapadnom Balkanu, doprinoseći regionalnoj saradnji, interkulturalnom dijalogu, izgradnji mira i pomirenju.
Kroz Omladinski fond za kulturu Zapadnog Balkana dodeljivaće se dve grupe grantova: umetnicima-ama i kulturnim radnicima-ama sa Zapadnog Balkana (LOT 1), te nevladinim organizacijama aktivnim u oblasti kulture i registrovanim u okviru jedne od ugovornih strana Regionalne kancelarije za saradnju mladih (LOT 2). Finansirani projekti će doprineti unapređenju regionalne saradnje umetnika-ca i kulturnih radnika-ca i omogućiti inovativne načine sprovođenja različitih kulturnih i umetničkih aktivnosti koje imaju regionalnu komponentu i teže da osnaže interkulturalno učenje i dijalog, izgradnju mira i pomirenja.
Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo na Info sesiju i pripremne treninge za apliciranje, koje će biti organizovana tokom Prvog otvorenog poziva za predloge projekata (otvoren od 12. oktobra do 12. novembra):
• Info sesija: 20. oktobar 2023. od 11.30 do 16.30 u Beogradu (Gete institut)
• Prvi trening: 25-27. oktobar, Jastrebac
• Drugi trening: 30. oktobar – 1. novembar, Mokrin
Cilj info sesije je da se mladim umetnicima-ama i kulturnim radnicima-ama predstave prilike dostupne u okviru Omladinskog fonda za kulturu Zapadnog Balkana. Ovo uključuje detalje o karakteristikama poziva, kriterijumima i procesu prijave za dve grupe grantova koje su namenjene kulturnim radnicima-ama i nevladinim organizacijama u oblasti kulture. Tokom sesije će biti reči i o tematskim oblastima i ciljnim grupama koje bi projekti trebalo da obuhvate.
Cilj treninga je da osnaže kapacitete potencijalnih kandidata-kinja da iniciraju društvene promene kroz umetnost i kulturu, svoje ideje pretoče u konkretnije predloge i uvrste RYCO tematske oblasti kao što su interkulturalno učenje, izgradnja mira i pomirenje u svoje projekte.