UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
2015_Ilka's-Dream-of-Chairs_main
Pobednički rad na internacionalnom konkursu Basic Balkan Architecture: „Ilka’s Dream of Chairs“ – Kristijan Dašek i Luiz Pozo | © Christian Daschek, Luis Pozo

Kolektiv_Logo120x120BAB_Logo120x120

U okviru Drugog Balkanskog arhitektonskog bijenala i izložbe Basic Balkan Architecture, galerija Kolektiv poziva sve zainteresovane da se priključe otvorenoj radionici izrade prostorne instalacije pobedničkog rada internacionalnog konkursa Basic Balkan Architecture: „Ilka’s Dream of Chairs“, autora Kristijana Dašeka (Christian Daschek) iz Austrije i Luiza Pozoa (Luis Pozo) iz Bolivije.

Izložba će biti otvorena u utorak, 08. decembra 2015. godine u  20.00 časova i predstaviće projekat koji će se razvijati tokom njenog trajanja, kao rezultat zajedničkog rada: radionice će voditi autori pobedničkog rada, svakog dana od 17.00 do 21.00h, u periodu od 08. do 13. decembra, u galeriji Kolektiv (Karađorđeva 53). Svi zainteresovani mogu da se prijave putem mejla bba@kolektiv.rs.

2015_Ilka's-Dream-of-Chairs_02
© Christian Daschek, Luis Pozo

Ilkin san o stolicama je instalacija koja se sastoji od mnoštva modularnih hoklica koje su skupa oblikuju prostornu instalaciju. Ilkine stolice su kolaž od ostataka drvenih elemenata, od kojih svaki nosi drugačiju priču o tome kako je i zašto nekada bio korišćen. Tek svi oni zajedno formiraju stabilnu stolicu sa novom svrhom korišćenja. Stolice se mogu sastavljati na licu mesta od strane posetilaca izložbe, na ovaj način gradeći strukturu koja nastaje zajedničkim trudom i čineći da se sam proces rada i stvaralaštva stavi u fokus izložbe. Proizvodnjom stolica kao građevinskih elemenata veće prostorne strukture, funkcionalnost ove instalacije može biti produžena i nakon perioda izložbe.

U Ilkinoj viziji stanovnici grada nisu samo potrošači već i akteri koji grade, uče i podučavaju, diskutuju i međusobno sarađuju kako bi zajednički rešavali probleme.

Učešće je besplatno, a svaki učesnik će moći, nakon zatvaranja izložbe, sa sobom da ponese stolicu koju je napravio.


Povezani tekstovi:
Konkurs: Osnovna balkanska arhitektura (Basic Balkan Architecture)
Konferencija: Balkanski arhitektonski bijenale – BAB 2015


Ovde možete pogledati pobednički rad konkursa Basic Balkan Architecture: Ilka’s Dream of Chairs

2015_Ilka's-Dream-of-Chairs_01
© Christian Daschek, Luis Pozo

Vreme i mesto

Otvaranje izložbe:
/08. decembar 2015/
/20.00h/
/Galerija Kolektiv, Karađorđeva 53, Beograd/

Radionica:
/08 – 13. decembar 2015/
/17.00 – 21.00h svakog dana trajanja radionice/
/Galerija Kolektiv, Karađorđeva 53, Beograd/

2