UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

DAAD_logo_opt

Nemačka služba za akademsku razmenu – Deutsche Akademische Austausch Dienst (DAAD) je raspisala konkurs za stipendiranje master studija, doktorskih studija, istraživačkih boravaka, stipendija učenja nemačkog jezika, za školsku godinu 2016/17. u Saveznoj republici Nemačkoj.

Svi studijski programi u Nemačkoj, i na nemačkom i na engleskom jeziku, se kvalifikuju za stipendiranje dokle god je program na priznatoj visokoškolskoj instituciji. Stipendija pokriva troškove života, budući da je studiranje na državnim fakultetima u Nemačkoj besplatno za sve studente, bez obzira na državljanstvo.

Spisak ponuđenih stipendija možete pogledati na sledećim linkovima:
DAAD stipendije za diplomirane studente
DAAD stipendije za Postdoc, predavače na univerzitetima i naučnike

Opis prijavljivanja na konkurse: http://www.daad.rs/sr/26674/index.html

Rok za slanje prijave za master arhitekture i umetnosti: 30. oktobar 2015. godine.
Rok za slanje prijave za sve ostale stipendije: 15. novembar 2015. godine.

Prijavite se!

fittosize_daad-medien-publikationen-corporate-design

Posebno izdvajamo

Studijske stipendije za strane diplomce iz oblasti arhitekture

Stipendije stranim diplomcima nude mogućnost da prodube svoja znanja i nastave studije u Nemačkoj. Pored toga stipendije pomažu razmenu iskustava i umrežavanje sa kolegama iz struke.

Ko može da se prijavi?
Strani kandidati iz sledećih oblasti: ahitektura, arhitektura enterijera, urbanistika, očuvanje spomenika, regionalno planiranje, pejzažna arhitektura koji će najkasnije do početka korišćenja stipendije da završe osnovne akademske studije.

Šta se stipendira?
U programu “Studijske stipendije za strane diplomce u oblasti arhitekture” možete na državnom ili privatnom (a od strane države priznatom) nemačkom univerzitetu ili višoj školi po Vašem izboru da izaberete post-diplomski studijski program sa završnom diplomom ili dopunske studije bez završne diplome (ne osnovne akademske studije).

Ovim programom se stipendiraju isključivo programi sa crtanjem /planiranjem. Za one kandidate iz oblasti arhitekture koji se opredeljuju za naučnički- teorijski program ili za program istorije arhitekture, na raspolaganju je program “Studijska stipendija za diplomirane studente svih struka”.

Trajanje stipendije
Post-diplomske studije za završenom diplomom (master program):
– izmedju 10 i 24 meseca u zavisnosti od trajanja odabranog studijskog programa;
– početak: po pravilu 1. oktobar, ukoliko dobijete i kurs jezika, početak stipendiranja se pomera unapred za period trajanja jezičkog kursa;
– sve stipendije se najpre dodeljuju za jednu akademsku godinu i samo kod dobrih rezultata se produžava stipendiranje (na osnovu zahteva za produžetkom) i nakon ponovne ocene izborne komisije;
– kandidati koji se u trenutku konkurisanja već nalaze u Nemačkoj na prvoj godini studija nekog postdiplomskog programa, mogu da se prijave za stipendiranje druge godine master/postdiplomskih studija. Produžetak stipendiranja je u ovom slučaju isključeno.

Dopunske studije bez diplome:
– mogu da traju po pravilu jednu akademsku godinu;
– početak: po pravilu 01. oktobar, ukoliko dobijete i kurs jezika, početak stipendiranja se pomera unapred za vreme trajanja kursa.

Stipendija obuhvata:
– mesečnu stipendiju u iznosu od 750,- evra;
– dodatak za putne troškove ukoliko troškove ne preuzima matična zemlja ili neka druga strana;
– jednokratnu pomoć za početak studiranja;
– zdravstveno osiguranje, kao i osiguranje od nesrećnog slučaja.

Takođe, uz određene uslove, DAAD obezbeđuje dodatno i:
– dodatak za školarinu (ukoliko ona postoji na nemačkom unverzitetu) i to u maksimalnom iznosu od 500,- evra po semestru;
– mesečni dodatak za stanovanje;
– mesečni dodatak za članove porodice koji će zajedno sa Vama boraviti u Nemačkoj tokom Vašeg boravka.

Za jezičku pripremu za boravak u Nemačkoj DAAD nudi sledeće:
– DAAD preuzima na sebe plaćanje troškove kursa za online – jezički kurs “Deutsch-uni-online (DUO)” za 6 meseci od trenutka dobijanja stipendije;
– ukoliko je neophodno: jezički kurs (2, 4 ili 6 meseci) pre početka studijskog boravka; o dodeli kursa i njegovom trajanju odlučuje DAAD na osnovu poznavanja nemačkog jezika i uspeha. Učešće na takvom jezičkom kursu je obavezno ako je jezik nastave na studijskom programu nemački.
– dodatak za kurseve jezika koje biraju sami stipendisti;
– refundaciju troškova za ispit TestDaF koji treba da se položi ili u matičnoj zemlji nakon obaveštenja o dobijenoj stipendiji ili u Nemačkoj sve do kraja stipendiranja.

….

Detaljan raspis konkursa za Studijske stipendije za strane diplomce iz oblasti arhitekture možete pogledati ovde: http://www.daad.rs/sr/09895/index.html