UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
2015_SmartLivingChallenge_o

Izvor: Nova Iskra

SMART LIVING CHALENGE, platforma za promociju pametnijeg življenja i koncepata održivog razvoja u urbanim sredinama predstavljena je 2014. godine kroz program radionica koje su održane u čak 27 zemalja, uključujući i Srbiju gde je u okviru programa Nove Iskre razvijena jedna od 14 pobedničkih ideja. Inicijatori programa – Švedski institut i Asocijacija švedskih inkubatora i naučnih parkova – su za ovu godinu pripremili nastavak saradnje, ovoga puta fokusirajući se na tri zemlje u kojima je SLC dao najzanimljivije rezultate – Brazil, Zambiju i Srbiju.

Kao i prošle godine, u fokusu će biti tri teme – EAT, MOVE i LIVE – dok će tema srpskog programa biti upravo LIVE, kroz koju se istražuju ideje za pametniju potrošnju i održive sisteme u okviru urbanih sredina, bilo da je pitanju stanovanje, javni prostor ili odgovorniji odnos prema resursima. Ove godine organizaciji se prijključuje i prestižna švedska konsultantska, inovaciona i edukativna organizacija Hyperisland, koja ima edukativne centre u Stokholmu, Mančesteru, Singapuru, Sao Paolu, Londonu, Karlskroni i Njujorku. Njihov predstavnik Alex Neuman biće glavni mentor multidisciplinarnog tima koji će projekat realizovati u Srbiji, a koji će biti formiran na osnovu otvorenog poziva koji je objavljen upravo danas.

U sve tri zemlje biće formiran tim od 5 do 7 članova različitih profila, koji će tokom perioda od tri meseca (10.09 – 10.12. 2015.) raditi na zajedničkom projektu. Timu će na raspolaganju biti radni prostor u okviru Dizajn inkubatora Nova Iskra, mentorstvo Hyperisland-a i stalna podrška Nove Iskre koja će organizovati sastanke sa ekspertima, konsultantima i stakeholder-ima relevantnim za projekat koji će tim zajednički koncipirati i izabrati za realizaciju. Članove tima očekuje aktivno učešće u radu tima, kroz saradnju sa brojnim stručnjacima iz Srbije i Švedske, kao i saradnju sa druga dva SLC tima u Riju i Lusaki. Tri projekta koji budu rezultirali iz programa biće predstavljeni tokom COP21 konferencije u Parizu, u decembru ove godine, UN-ovog foruma za održive inovacije i klimatske promene.

Rok za slanje prijava je 01. jul u ponoć, a zainteresovani učesnici mogu se prijaviti putem online formulara, uz obavezno slanje CV-a na adresu office@novaiskra.com. Nakon procesa selekcije koji će biti završen 10. jula, odabrani kandidati biće pozvani na intervju, nakon čega će biti utvrđen i finalni sastav tima koji sa radom počinje 01. septembra. Poziv nema ograničenja u pogledu starosti ili profesionalnog opredeljenja članova – poziv je otvoren za aktiviste, dizajnere, arhitekte, umetnike, sociologe ili istraživače, kao i zainteresovane studente. Selekcija će biti vršena sa ciljem da se formira kvalitetan, motivisan i multidisciplinarni tim. Takođe poziv je otvoren za zainteresovane učesnike sa područja cele Srbije, a neophodni putni troškovi za potrebe učešća u redovnim sastancima i aktivnostima tima biće refundirani za sve potencijalne članove tima koji ne žive u Beogradu.

Program Smart Living Challenge deo je aktivnosti Nove Iskre u polju zelene ekonomije, pored programa Razumeti zelenu ekonomiju, kao i projekta Zelena učionica koji će takođe biti predstavljen ove jeseni. Za sve dodatne informacije možete se obratiti Novoj Iskri putem telefona ili e-maila.

Smart Living Challenge 2014, putovanje pobednika izazova, decembar 2014. | video © Munktell Science Park